Onderzoek oppervlaktebehandelingen op rvs naar reinigbaarheid

Hans van der Steen, business manager HDN

Na een oproep van Hygienic Design Network (HDN) vorig jaar in dit vakblad hebben enkele bedrijven zich gemeld om mee te werken aan een onderzoek op het gebied van diverse oppervlaktebehandelingen van rvs en de reinigbaarheid daarvan. Daar zijn al eerder onderzoeken naar gedaan, maar de resultaten daarvan zijn nog steeds onbevredigend voor de dagelijkse praktijk.

Momenteel wordt in de markt vooral de term Ra < 0.8μm gebruikt als goed reinigbaar. In de praktijk is deze term echter een gedrocht. Door allerlei factoren is deze waarde slecht te controleren, vaak maakt de praktijksituatie het meten onmogelijk. Voor een bruikbaar meetresultaat moet je een vlak en trillingsvrij oppervlak hebben. En de genoemde waarde zegt niet zo veel, omdat Ra de gemiddelde waarde tussen piek en dal betreft zonder rekening te houden met het hele landschap. De ruimte tussen piek en dal is net zo belangrijk. En diverse behandelingen zijn van invloed op de Ra-waarde en veel belangrijker: op de reinigbaarheid. Dat laatste zien we bij HDN als een beter uitgangspunt en daarom willen we dat testen voor alle gangbare oppervlaktebehandelingen voor rvs.

Testplaten
Testplaten gereed voor onderzoek

De HDN-werkgroep is een project gestart gericht op het vastleggen van dergelijke oppervlaktebehandelingen en de hechtkracht daarvan. Daarbij wordt de finish 2B als uitgangspunt genomen en de resultaten van 13 andere behandelingen met elkaar vergeleken. Dit gebeurt in het kader van een groot Europees onderzoek, de test-opstelling staat in Spanje. Met de deelnemers zoals hieronder vermeld, zijn de behandelingen uitgevoerd en precies vastgelegd hoe en waarmee ze zijn uitgevoerd. Deze 14 behandelingen zijn representatief voor alle gangbare processen. Er zijn wel enkele behandelingen uitgesloten, omdat die volgens andere onderzoeken niet in een hygiënisch proces thuishoren, zoals Korund-stralen of steelshot stralen.

Doelstelling is om oppervlaktebehandelingen te kunnen plaatsen in één van de HDN-klassen. Deze klassen zijn gebaseerd op de gewenste hygiëne en zijn niet voor alle voedingsmiddelenproducten gelijk. Daarnaast wil HDN een eenheid die in het veld te controleren is. Dat begint met het standaardiseren van de behandeling en het vastleggen van de gewenste meetgegevens. Hiervoor wordt met diverse partijen samengewerkt.

De behandelingen die getest worden, zijn:
Behandeling Behandelaar
Finish 2B (onbehandeld) -
Keramisch stralen RVS Finish
Glasparel stralen RVS Finish
Glasparel stralen Rotin RVS Finish
Fine finish RVS Finish
Kogel polijsten grof Marel
Kogel polijsten fijn Marel
Natstralen Metalfinish Group: Eurofinish, Metalfinish en H2OFinish
Sublimotion RVS Finish
Trommel ontbramen Marel
Slijpen korrel 320 Derustit
Slijpen korrel 400 RVS Finish
Elektrolytisch polijsten (ASTM E1558) Derustit
Beitsen passiveren (ASTM A-380) Derustit

Meer informatie:
www.hdn4food.com

Reacties