Jaap van Peperstraten

In juni heeft Q-Fin de eerste SER600-machines bij drie klanten geïnstalleerd. Ze waren al verkocht voordat het Bergeijkse bedrijf ze had gebouwd. Een teken dat er grote behoefte is aan deze ontbraam- en slijpmachine die in één doorgang een Radius 2 kan slijpen op metalen plaatdelen tot 600 mm breed. SER staat voor Super Edge Rounder.

“De markt zit er echt op te wachten”, zegt productmanager Joost Kouwenbergh van Q-Fin. “Met name de staalverwerkers met dikkere laser-, plasma- en autogeen gesneden producten die verzinkt en/of gepoedercoat moeten worden. Zij zien zich in toenemende mate geconfronteerd met de R=2-afrondingsnorm. Met de SER600 spelen we daarop in. We hebben een compleet nieuwe machine ontwikkeld en gebouwd om een Radius 2 op staal te kunnen halen. Minder kan natuurlijk ook. Een R=1 of R=1,5 is in veel gevallen ook voldoende, maar R=2 behoort nu ook tot de mogelijkheden.”

“Een Radius 2 betekent een optimale kantendekking”, legt service engineer Erik Cox uit. “De afronding is zodanig dat een lak- of zinklaag op de hoeken net zo hecht is als elders op het product. Daardoor voorkom je oxidatie en dus corrosie. Er zijn ook andere leveranciers van ontbraammachines die een R=2 claimen, maar onze machine combineert twee verschillende borsteltechnieken waardoor die in één doorgang die R=2 kan halen bij een snelheid van meer dan één meter per minuut. Andere machines kunnen dat niet. Dat scheelt heel veel in productiesnelheid, terwijl de kwaliteit constant is.”

EENVOUDIG ZELF IN TE STELLEN

De machine is geschikt voor plaatdelen (staal, aluminium en rvs) van 4 tot 40 mm dik. In plaats van de gebruikelijke drie bewerkingsstations heeft de SER600 er vijf: een slijpinrichting, gevolgd door 4 oscillerende borstels (station 2 en 3) en twee rondborstels (station 4 en 5). Daarmee is hij een stuk langer en de uitleg vergt wat meer tijd. Maar de operators kunnen er na de training meteen mee aan de slag en de machine ook zelf instellen en omstellen. Ze zijn daarbij niet afhankelijk van anderen. Volgens Erik Cox komt het mooiste van het installatiewerk aan het eind. “Dat zijn de reacties van de operators als ze de resultaten zien. Ze staan echt te kijken van de strakke constante kwaliteit, zelfs bij de kleinste uitsparingen, en de hoge snelheid. Zeker als ze uit een handmatige situatie komen, is dat een wereld van verschil. Gemiddeld gaat het nu een factor vier of vijf sneller en er is veel minder stof, herrie en trillingen op de handen.” Joost Kouwenbergh vult aan: “Het went ook direct, die kwaliteit en snelheid. Dan kun je niet meer terug. Het is hetzelfde als overstappen op een snellere computer. Na een uurtje ben je zó gewend dat de oude situatie, waarin je misschien wel jaren hebt gezeten, niet meer voorstelbaar is. Verder hebben we bij een klant gezien dat de machine vier man personeel uitspaart.