Nieuwe coatingtechniek met veel marktpotentie

Jaap van Peperstraten

De internationale afdeling voor oppervlaktebehandelingen van BASF heeft onder de vlag van Chemetall een nieuwe coatingtechniek ontwikkeld. Als innovatieve marktleider
is Kamp Coating Groep voor Nederland uitgekozen om die nieuwe techniek tegen corrosiewering te mogen testen en te introduceren. Het product onderscheidt zich door een stroomloze toepassing, een verbeterde kantendekking en een laagdikte die aan de binnenkant van holle producten over de hele lengte gelijk is aan die op de buitenkant.

Kamp Coating Groep met vestigingen door heel Nederland presenteert zich als marktleider in het (voor)behandelen van metalen oppervlakten en bedient klanten in de automotive, de mechanische en agrarische sector en de meubelindustrie met coatprocessen van hoge kwaliteit. Het bedrijf wil zich onderscheiden door open te staan voor innovaties, verbetering van de totale processen en het voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. Ruud Nijenkamp, verkoopleider bij Kamp Coating Groep, vertelt over de veelbelovende testresultaten die inmiddels zijn geboekt met de nieuwe techniek. “In januari 2019 zijn wij begonnen aan de eerste testen in eigen huis. Daarvoor hebben we de badenreeks in onze vestiging in Eindhoven aangepast. We wilden met Chemetall gaan kijken of we in de productielijn dezelfde resultaten konden halen als Chemetall in het laboratorium. Vanaf de zomer van 2019 zijn we ook uitgebreid gaan testen voor klanten. We merken dat er in de markt steeds meer testen aangevraagd worden. Mede omdat we al jaren met Chemetall samenwerken en op dezelfde manier naar de markt kijken, is ervoor gekozen om het product verder de markt op te brengen. Op dit moment zijn we de enige applicateur in de Benelux die praktijktesten van dit product mogen uitvoeren.”

Eind februari van dit jaar is Chemetall’s nieuwe coatingtechniek gepresenteerd op het Pulversymposium Dresden. Ruud Nijenkamp was uitgenodigd als spreker en heeft de testresultaten en ervaringen van deze techniek gepresenteerd. Op een visuele manier werd aan 500 aanwezigen een prototype gepresenteerd. Nijenkamp legt uit: ‘De nieuwe coatingtechniek is geschikt voor stalen producten met moeilijk bereikbare plekken, zoals deze buis. Een verschil met andere coatingtechnieken is dat deze techniek het mogelijk maakt om de gehele binnenzijde met dezelfde laagdikte als de buitenzijde te coaten. Op deze manier is het mogelijk de buis zonder het Kooi van Faradayeffect te coaten. Nu hoef je geen andere oplossing te zoeken voor een volledige oppervlaktebehandeling van de binnenzijde. Chemetall’ s nieuwe coatingtechniek zorgt voor een hoge kwaliteit corrosiewering met optimale kantendekking en laagdikte op binnen- en buitenoppervlakten.”

Ruud Nijenkamp en Nico Feima met een demonstratiebuis die halverwege opengesneden is
Ruud Nijenkamp en Nico Feima met een demonstratiebuis die halverwege opengesneden is

DE APPLICATIE
Vergeleken met andere conventionele coatings is dit proces milieuvriendelijker doordat het geen zware metalen bevat. De laagdikte is afhankelijk van de specifieke toepassing tussen de 20 tot 30 micrometer en wordt in één keer aangebracht. Wel geldt dat de UV-bescherming gering is, dus voor buitentoepassingen zijn één of twee laklagen wel nodig. Ruud Nijenkamp: “Deze nieuwe technologie maakt het portfolio in de verfbranche compleet en kan voor hoge kwaliteitseisen worden ingezet. Het kan gezien worden als een soort primerlaag met een zwarte kleur.”

R&D-engineer Nico Feima legt uit hoe de applicatie gaat: “Het gaat om een dompelcoating waarbij geen stroom vereist is om het op staal aan te brengen. Omdat er geen stroom aan te pas komt, heb je geen geleiding nodig en dus ook geen ophangpunten die goed geleidend zijn. De temperatuur van het coatingbad is niet belangrijk, zolang het product maar boven de tien graden Celsius opgeslagen wordt. Het bad hoef je ook niet te verwarmen, je kunt het gewoon bij kamertemperatuur gebruiken. De maximaal toelaatbare werktemperatuur is ongeveer 40 graden. Afhankelijk van het product breng je in een dompeltijd van enkele minuten de genoemde laagdikte aan waarbij je het product nog wel een minuut moet laten uitdruipen boven het bad. Die minuut is belangrijk, want dan bouwt de laag zich verder op. De maximaal toepasbare laagdikte is 50 micrometer. Vervolgens zijn er spoelstappen om het uiterlijk te verbeteren en dan gaat het de moffeloven in om het te laten uitharden bij een temperatuur van 200 graden.”

PRAKTIJKTESTEN
Kamp Coating Groep en Chemetall geven aan dat praktijktesten bij mogelijke klanten worden uitgevoerd aan de hand van de genoemde parameters, maar dat bij enkele daarvan nog wordt gewerkt aan verbetering. Ook onderzoekt Chemetall de mogelijkheid om de oventemperatuur te verlagen naar 180 graden, wat dus scheelt in de energiekosten, maar ook meer in buurt komt van de temperaturen in de voorbehandeling en eventuele poedercoating daarna in één of meerdere lagen. De huidige praktijktesten vinden dus plaats in Eindhoven in een badenreeks die in totaal uit zo’n tien baden bestaat. Nico Feima: “In de badenreeks wordt gestart met een standaard voorbehandeling: dus ontvetten en beitsen. Daarmee bereik je de één van de beste beschermingsklasse. Zonder zinkfosfaat wordt de eindkwaliteit lager, maar je hebt dan nog steeds een goede kwaliteit. Na de voorbehandeling volgt de dompelcoating met daarna enkele spoelbaden gevolgd door de ovenbehandeling. In de hele badenreeks praat je over een stabiel en semiautomatisch proces; alleen de kraan wordt handmatig bediend.”

Meting ODC laagdiktemeter
Meting ODC laagdiktemeter

VERBETERDE KANTENDEKKING
Een duidelijk pluspunt is de verbeterde kantendekking. Microscopische opnames laten zien dat de laagopbouw heel mooi om de hoeken heen gaat, ook bij een scherpe hoek. De laagdikteopbouw is gelijk aan die op de rest van het paneel. Dit betekent onder meer dat er bij het maken van producten niet zoveel aandacht besteed hoeft te worden aan afronden. Dit wordt door de uitgevoerde testen bevestigd.

Ruud Nijenkamp: “Alle stappen die we doorlopen, gaan sneller dan we hadden verwacht; we hebben uiteindelijk ook minder R&D-tijd nodig. We zien dit als vernieuwing in de markt met heel veel potentie. Om te beginnen is dit proces vooral interessant voor onderdelen van machines, maar ook voor buitentoepassingen als grote veranda’s en draaibare verandadaken. Maar ik hoef alleen maar te zeggen wat de applicatie kan; de klant zelf bedenkt er een praktische toepassing voor. De mogelijkheid om hiermee de binnenkant van producten in z’n geheel te behandelen en van een corrosiewerende laag te voorzien, is heel interessant. Ook zien we het als een heel geschikt alternatief voor thermisch verzinken, dat enkele nadelen heeft op het gebied van milieu en arboveiligheid. Met enkele laklagen is de kwaliteit gelijk aan de verwachtingen van thermisch verzinken en is het mogelijk de applicatie in allerlei kleuren aan te bieden. Met enkele mogelijke klanten die nu hun producten verzinken, voeren we testen
uit om te kijken of ze de zinklaag kunnen weglaten door de toepassing van deze nieuwe coatingtechniek.”

QUALISTEELCOAT
Nico Feima concludeert: “Een voordeel is ook dat je stalen producten met enkele rvs-onderdelen er gewoon mee kunt behandelen zonder dat maskeren nodig is. Het gaat gewoon niet op rvs zitten; voor de automobielindustrie is dat interessant. Samen met Chemetall streven wij ernaar om de vinding op korte termijn getoetst te krijgen onder de normen van Qualisteelcoat en onder dat kwaliteitslabel geaccepteerd te krijgen. Ook met andere grote normeringsinstituten zijn wij in gesprek. Daarnaast hebben veel grote potentiële eindklanten hun eigen normen waaraan we het ook getoetst willen krijgen. Ik verwacht dat dit opgenomen gaat worden in hun normen. Een term in die normen is de verwachte levensduur en daaraan willen we tegemoetkomen. We kijken hierbij breder dan alleen Nederland. Chemetall ziet de hele wereld als potentiële afzetmarkt.” Hij vervolgt: “We willen ervoor zorgen dat het in de markt op gang komt. Daarom moeten we ook niet het enige bedrijf zijn die dit doet. Als andere bedrijven geïnteresseerd zijn en dit ook willen gaan oppakken, mogen ze bij ons aankloppen voor ondersteuning bij het lakken. We hebben immers hiermee al veel kennis en ervaring opgedaan en de testresultaten en feedback van klanten zijn constant positief.”

ODC kantendekking buis rond
ODC kantendekking buis rond

Meer informatie:
www.kampcoatinggroep.nl

Reacties