Jaap van Peperstraten

RVS Finish heeft vorig jaar een slijprobot in gebruik genomen. Het bedrijf noemt deze robot uniek, want het is de enige in zijn soort. Deze robot heeft het ambachtelijke werk van de slijper overgenomen als het gaat om het slijpen van producten met bochtige contouren, glooiingen en kappen. De uitdaging was om het gevoel en inzicht van de slijper over te brengen naar de robot. Het bedrijf prijst zich gelukkig dat het deze stap heeft gezet.

“Wij willen altijd vooroplopen in de markt en mogelijkheden creëren om dingen te verbeteren”, zegt bedrijfsleider Driek Brouwers. “Bij alle processen in huis kijken we hoe het beter, sneller, goedkoper, efficiënter en leuker kan. Door scherp te reageren op latente vragen uit de markt en daarnaar te investeren, willen we bereiken dat die marktvraag bij ons komt. In 2019 zijn we serieus gaan nadenken over een slijprobot en sinds een jaar is die hier actief. Het bevalt ons heel goed, maar we hebben wel ontdekt dat er mogelijkheden zijn om het slijpwerk nog efficiënter uit te voeren. De hele installatie van de slijprobot, het opleiden van medewerkers en het vervolmaken van het werk rondom de slijprobot is te vergelijken met een ontdekkingsreis. Die nog niet ten einde is.”

Driek Brouwers
Driek Brouwers

Productieleider Rick van de Ven: “Het slijpen van rvs en aluminium is een heel ambachtelijk vak. Het gaat om puur vakmanschap dat handmatig wordt uitgevoerd. Dit betekent ook dat het bedrijf voor het slijpwerk afhankelijk is van de mensen die wij daarvoor hebben opgeleid. Als zij bijvoorbeeld ziek zijn of ergens anders gaan werken, dan hebben wij een probleem. Dat geldt vooral voor dat laatste, want dat ben je een hele hoop ambachtelijke kennis kwijt die juist garant stond voor een constante kwaliteit. Als je een nieuwe medewerker moet opleiden, ben je zó weer een jaar verder. Nu met de robot hebben we de ambachtelijke medewerkers nog steeds nodig. Niet om zelf productie te draaien, maar om hun kennis in de robot te krijgen. Dan is het ook niet erg als een slijper een dag er niet is. Bij de plannen voor de robot hebben we meteen duidelijk gemaakt dat de slijpers daardoor niet op straat komen te staan, maar dat hun werk nogal verandert. Zij moesten immers gaan leren hoe ze de robot kunnen
programmeren.”

Rick van de Ven
Rick van de Ven

INNOVEREN
Driek Brouwers: “De slijprobot is een aanvulling op hun werk. Je kunt wel zeggen: een uitdaging. Het gaat om heel nieuwe materie met een heel andere kijk op het werk, wat het ook weer interessant maakt voor de operators. Wij hebben de slijper nodig om de robot af te kunnen stellen. Voor ons was het een hele uitdaging om het gevoel van de slijper in de robot te krijgen, maar dat is gelukt. De operators zijn ambachtelijk ingesteld, ze hebben niet de benodigde ICT-kennis en dergelijke voor het programmeren van de robot. We hebben hen daarvoor opgeleid in samenspraak met de leverancier van de robot. Dat hebben we allemaal zelf ontwikkeld. Maar klaar zijn we nog niet. We ontdekten al gauw allerlei kleine dingen waardoor het werk steeds beter en efficiënter kan. Het gaat om een constante doorontwikkeling. In de logistieke route en in de besturing is nog heel veel te winnen. We zijn nog steeds aan het innoveren.”
De slijprobot wordt ingezet voor al het slijpwerk en voert het werk van begin tot eind zelfstandig uit. Nadat de robot is geprogrammeerd, pakt die zelf de benodigde
tool uit een gereedschapsbox met een horizontale schuifdeur: bijvoorbeeld de bandschuurmachine of de vlakschuurmachine. Uit een andere box pakt de robot de juiste slijpmiddelen voor het betreffende proces en verwisselt zelf het slijpmiddel als dat versleten is. De robot doet onder meer het afwerken van samenstellingen (gelaste onderdelen) en alle slijpprocessen zoals glad afwerken en structuur aanbrengen met een bepaalde korrel. Wat de slijper deed, doet nu de slijprobot inclusief het ambachtelijke van de slijper: dus de beweging, het gevoel, de druk, het schuin houden onder een bepaalde hoek. Het is dus niet zo dat de robot een product pakt en dat tegen de slijpmachine aanduwt, maar de robot vervangt de slijper, maakt diens bewegingen en pakt zelf de slijpmiddelen. Er is altijd nog wel een slijper nodig die een oogje in het zeil houdt, maar het bedrijf is niet meer van hem afhankelijk.

Box met slijpmiddelen
Box met slijpmiddelen

KWALITEITSBEWAKING
Driek Brouwers: “Normale vlakke producten kun je gewoon door de slijpmachine voeren. Maar alles wat je niet in die machine kunt doorvoeren, kun je met de robot doen. In een cad/cam-programma worden de stepfiles ingelezen en stelt de slijper de parameters in: druk, omtrek, aantal rotaties per minuut, de voeding, de snelheid waarmee de kop over het product beweegt, de slijphoek en het draaipunt. Heel belangrijk is te bepalen waar de robot begint en waar en hoe die eindigt. Je mag op het substraat geen afdruk hebben van waar je bent geëindigd. Als je handmatig slijpt, breng je al die parameters in praktijk zonder dat je dat goed in de gaten hebt. Om de robot dat te laten doen, heb je de kennis en ervaring van de vakman nodig bij het invoeren van alle data. Het was zeker een klus om hen op te leiden; voor mensen die altijd ambachtelijk hebben gewerkt, betekende het een complete verandering van mindset. Maar we zijn blij dat het is gelukt, we hebben nu drie medewerkers die dit werk uitvoeren.”
Rick van de Ven: “Voor de kwaliteitsbewaking is de robot onder meer uitgerust met sensoren. Die zorgen bijvoorbeeld voor een constante druk. Als de robot in het begin het product raakt, voelt hij de druk en gaat hij na op welke waarde hij is ingesteld, dus hoeveel druk hij mag geven. Tijdens het slijpen wordt altijd de juiste waarde aangehouden. Door het slijten van de slijpschijf of ronde borstel wordt de omtrek steeds kleiner, wat zou resulteren in verminderde druk. Maar door de sensor blijft die gelijk. Ook is er een diametercompensatie die tijdens het slijpen gaat terugrekenen wat die in omtreksnelheid moet corrigeren om toch dezelfde snelheid te kunnen houden. Zodoende kun je een constant slijpbeeld borgen. Te veel of te weinig druk wordt voorkomen, evenals het inbrengen van hitte. We behandelen hier rvs en aluminium. Bij het programmeren van de robot moet rekening gehouden worden met de eigenschappen van de substraten.”

Robot met slijpborstel
robot met slijpborstel

OPTIMALISEREN
Driek Brouwers: “Wij vinden de slijprobot uniek, want dit proces heeft verder niemand. We lopen hiermee echt voorop. Er zijn wel slijprobots, maar die behandelen altijd hetzelfde product en maken altijd dezelfde beweging. We zijn ook erg tevreden met onze robot. Wij hadden het eigenlijk niet voor mogelijk gehouden dat die dit soort complexe producten met verschillende krommingen en bestaande uit heel dun materiaal zo goed zou kunnen slijpen. Ook de gewenste radius slijpt die gewoon mee. We zijn door de robot in de productie veel flexibeler geworden en kunnen makkelijk opschalen. Het was een heel traject voordat alles naar wens was. Je komt immers dingen tegen die je bij het handmatig slijpen niet tegenkomt. Je moet dan compleet out of the box denken, iets nieuws verzinnen waarbij je de ambachtelijke kennis van de slijpers hard nodig hebt. Ook de klanten zijn enthousiast over de contante kwaliteit. We hebben nooit meer discussies op basis van de opmerking dat het er vorige week iets anders uitzag. De afwerking is altijd hetzelfde.”

Op de werkvloer richt de aandacht zich nu op het optimaliseren van de productie door de slijprobot. Dit komt hoofdzakelijk neer op het verzinnen van creatieve oplossingen in de logistiek eromheen. Je kunt dan denken aan het plaatsen van voorstations waarop de producten worden klaargelegd zodat de robot een bepaalde cyclus helemaal zelf kan draaien. En momenteel is er een enkele mal waaraan de robot werkt, maar er wordt gedacht aan het maken van een mal waarop je pakweg dertig producten kunt klaarzetten of het plaatsen van enkele mallen naast elkaar. In theorie zou je zelfs in ploegendienst kunt draaien, eventueel met de inzet van cobots die het voor- en nawerk voor de slijprobot doen. Dit sluit aan bij de wens van het bedrijf om de klant zoveel mogelijk te ontzorgen. Vanuit de markt dienen zich kansen aan, want het afgelopen jaar is de omzet van het slijpen bij RVS Finish met bijna veertig procent gegroeid, mede door de slijprobot.

Robot met slijpborstel over licht gebogen materiaal
Robot met slijpborstel over licht gebogen materiaal

Meer informatie:
www.rvsfinish.nl