Het idee ontstond tijdens een bedrijfsbezoek aan FujiFilm vorige jaar zomer. Robin de Vries van Galvaniseerbedrijf de Vries en Rogier van Aert van Verzinkerij van Aert kwamen met elkaar in contact. Twee jonge oppervlaktebehandelaars die het bedrijf van hun ouders hadden overgenomen raakten aan de praat en bleken met dezelfde vragen te zitten. Er kwam een vervolgafspraak waarbij ze vele thema’s aanraakten, maar ook de vraag of er niet meer jonge oppervlaktebehandelaars in hetzelfde schuitje zaten kwam aan de orde. Via Vereniging ION is dat nagevraagd in de branche, met als gevolg bijna 40 reacties. Na een screening, je moet wel onder de 40 jaar en een (aankomend) directeur/bedrijfsleider zijn, bleef een groep van ruim 20 jonge oppervlaktebehandelaars over. Daarvan kwamen er op 21 februari in Nederweert 16 bij elkaar.

Bij binnenkomst stond de koffie met echte Limburgse vlaai al klaar. Een gastvrij gebaar en een mooie ijsbreker. Aansluitend trapte Robin de Vries af met een introductie en een overzicht van de middag. Rogier van Aert nam daarna het stokje over. Hij leidde de rondleiding in.

Onder de deskundige (en veilige) leiding van enkele operationeel verantwoordelijken van het bedrijf, werd in 2 groepen de productielocatie bezocht. Bijzondere aandacht was er voor de logistieke aspecten.

Bij terugkomst, en na een kopje koffie, gaf Noël Ruijters van de Baton Adviesgroep een presentatie over Lean Manufacturing. Deze presentatie was de inleiding tot de businesscase van Verzinkerij van Aert. Hoe kun je de interne logistiek optimaliseren. Stap voor stap nam Rogier van Aert de toehoorders mee in zijn proces. Enkele zaken die opvielen waren:

  • Het bedrijf streeft naar lange termijn partnerships met klanten.
  • Een belangrijke parameter voor het bedrijf is de tevredenheid van de eindgebruiker van een product.
  • Het bedrijf is maar een klein deel van een gehele productieketen. Hoe optimaliseer je die keten?

Al tijdens de businesscase ontstond een discussie met de gehele groep, die naadloos overging in het benoemen van een behoorlijk aantal issues en reacties van aanwezigen op die issues. De conclusie die Robin de Vries tijdens de afsluiting trok was dat er veel zaken waren die een vervolg wenselijk maken. Hij stelde voor de volgende bijeenkomst bij zijn bedrijf, Galvaniseerbedrijf de Vries te Vaassen, te laten plaatsvinden. Dit voorstel werd enthousiast aangenomen met als voorwaarde dat het wel voor de zomer moet plaastvinden. De groep wil 5 á 6 maal per jaar bij elkaar komen bij telkens een ander bedrijf.

Tot slot was er nog een goed verzorgde borrel. Hoewel alles behoorlijk was uitgelopen bleven de meeste nog even hangen om na te praten. Het bleef nog lang gezellig druk.

YS pos