Titel presentatie
Dunne film zonnecellen verwerkt in gevelelementen (glas, beton, composiet en metaal)

Toelichting presentatie
Momenteel worden zonnecellen veelal als add-on op daken toegepast. Er is echter onvoldoende dakoppervlak om voldoende elektriciteit te genereren door PV. In de toekomst zullen zonnecellen verwerkt in gevelelementen daarom steeds belangrijker worden. In deze lezing zal een overzicht gegeven worden van de ontwikkelingen van zonnemodules in glas, beton, composiet en metaalelementen. Modules variƫren hier van semi-transparante dubbele beglazing, panelen gelijmd op betonnen elementen tot direct in een composiet verwerkend proces mee gelamineerde dunne film zonnecellen op flexibele folies. In de lezing zal ingegaan worden op de zonnecelstructuren. De materialen die hierbij een rol spelen, en de rol van coating technologie. Dunne film zonnecellen zelf worden geproduceerd met een reeks depositietechnieken, maar de half- of eindproducten krijgen vaak nog een coating behandeling, zoals bijvoorbeeld, licht in koppelende multilagen, anti-reflectie coatings, zelf-cleaning coatings of kleurcoatings.

Taal
Nederlands

Sprekers
Marc Koetse
Consultant - Solliance / TNO

Marc Koetse is na een promotie op het gebied van materiaalkunde en polymeerchemie sinds 2011 werkzaam bij TNO in verschillende posities. Vanuit materialen, naar devices en systemen. De laatste 3 jaar werkt Marc bij Solliance waar hij binnen het onlangs opgezette integratieprogramma verantwoordelijk is voor de roadmap en technische inhoud.  

Quote/statement
Er bestaat bijna geen enkel product waar geen coating in voorkomt. Dit geldt zeker ook voor de ontwikkeling van zonnecellen en zonnecelproducten. Aan de basis van zonneceltechnologie staat dan ook een sterke basis van coatingtechnologie.