Jaap van Peperstraten

Oerlikon Balzers heeft de zogenoemde ePD™ technologie ontwikkeld, een oppervlaktetechniek om kunststoffen te metalliseren. Deze techniek wordt als een zeer kansrijk alternatief gezien voor behandelingen met chroom. Daarnaast past Oerlikon Balzers talloze oppervlaktebehandelingen toe. Hier lichten we er twee uit.

Oerlikon Balzers en Oerlikon Metco vormen samen het Surface Solutions Segment binnen de Oerlikon Group uit Zwitserland. Balzers en Metco zijn samen de werkgever van meer dan 6.000 medewerkers en hebben meer dan 140 coating centers in 37 landen. Op het gebied van addititive manufacturing werken zij samen met General Electric. Ze hebben een sterke R & D poot die onder meer werkt aan milieuvriendelijke alternatieven voor oppervlaktebehandeling met Chroom VI. In het algemeen bieden ze tal van oppervlaktetechnieken voor veel verschillende toepassingen. Markten zijn onder meer luchtvaart, automobielindustrie, olie- en gasindustrie, energiewinning, gereedschapsindustrie en algemene industrie. De oppervlaktebehandelingen die zij bieden, zijn onder meer plasma nitreren, PVD, PPD en PACVD als dunne film-coatings die meestal worden toegepast bij onderdelen in machines en auto’s. Het gaat hier om technieken om een bepaalde coating op te dampen in zeer dunne lagen van bijvoorbeeld 0,005 millimeter. Bij PVD worden verschillende lagen achter elkaar opgedampt waarbij iedere laag bestaat uit diverse combinaties van materiaalsoorten, bijvoorbeeld titanium-aluminiumnitride of chroomnitride. De combinaties worden gekozen om de corrosiebestendigheid of slijtvastheid te vergroten. Daarnaast maken thermisch spuiten en lasercladding deel uit van hun dienstenpakket. Zij voeren de technieken niet alleen uit, maar leveren ook de machines en randapparatuur om ze uit te voeren, zoals robotcellen, vacuümkamers en branders.

EPD-TECHNOLOGIE

Relatief nieuw in het dienstenpakket is de zogenaamde ePD-technologie. Dit staat voor Embedded PVD for Design parts en komt neer op het metalliseren van kunststoffen. Het gaat om een nanotechnologie die wordt toegepast bij veel onderdelen in het interieur van een auto, maar ook bij consumentengoederen en elektronica. Door deze techniek krijgen kunststoffen een metalen look, maar wordt ook een bescherming gecreëerd zoals je die van een coating mag verwachten. Met ePD wordt een coating aangebracht die bestaat uit drie lagen: een basislak, een dunne metallic film voor decoratieve doeleinden, en een laklaag als top coat. In totaal is er dan een dikte ontstaan van tussen de 25 tot 40 micrometer. De dunne metallic film in het midden heeft een dikte van tussen de 0,1 en 0,2 micrometer. Volgens Oerlikon Balzers biedt de techniek niet alleen grote corrosiebestendigheid, maar ook de mogelijkheid om makkelijk diverse functies te combineren bij het ontwerp. Zo kunnen de coatings worden uitgerust met een onderliggende signaalverlichting, die in werking treedt als het donker is, en makkelijk worden gecombineerd met sensor- en radartechnologie. Een andere relatief nieuwe techniek is PPD: Pulsed-Plasma Diffusion, die veel wordt toegepast in de automobielindustrie. De trend daarin is dat er steeds vaker lichtere materialen worden gebruikt die een zwaardere belasting aan moeten kunnen. Die materiaaldelen voor auto’s worden gevormd met machines waar de vormende onderdelen met PPD worden bewerkt, zodat ze een verhard oppervlak krijgen om de frictie te reduceren met een grotere slijtvastheid tot gevolg. Ook deze techniek geldt als een alternatief voor chroom-plating.