Tijdens de opening van de Vakbeurs Surface en de Week van de Oppervlaktetechnologie op 4 oktober is de ION Borghardt Award 2016 uitgereikt. De Award is toegekend aan AD Chemicals in partnership met Weert Groep. Ze hebben een bijzondere innovatie geleverd op het gebied van Chroom(VI)-vrije voorbehandeling op verzinkt staal voor poedercoaten en natlakken.

Deze prestigieuze prijs is door de jury, onder leiding van dr.ir. Arjan Mol (TU Delft) en dr.ir. Hans van der Weijde (Tata Steel), uitgereikt omdat zij over de gehele breedte van de gestelde criteria op het gebied van ‘people-planet-profit’ bijzonder hoog scoort. “Niet alleen marktbelang en ketenoptimalisatie, maar ook zaken als maatschappelijk verantwoord ondernemen, kostenreductie, arbeidshygiëne en ontzorgen van de klant zijn nadrukkelijk meegewogen in het oordeel van de jury” aldus Arjan Mol.

Arjan Mol: “Het was voor de jury van de ION Borghardt Award 2016 wederom geen eenvoudige maar wel een fantastische uitdaging om de inzendingen tot in detail te evalueren en te beoordelen. Innovaties, nieuwe producten en -diensten die de innovatiekracht van de branche in haar volle breedte demonstreert. Het geeft aan hoezeer de Nederlandse oppervlaktebehandelende industrie, nationaal en internationaal, een niet te onderschatten voorloper is in het uitdagende en steeds veranderende vakgebied van oppervlaktebehandelingen van materialen. Zowel op het gebied van steeds uitdagender technische eisen die gesteld worden aan een veelvoud van toepassingen, als ook op het gebied van de bijbehorende dynamische wet- en regelgeving. Soms zit de beoordeling van de inzendingen dan ook in de details, soms bijna in de marge. Toch is de jury zeker de mening toegedaan tot een rechtvaardige en weloverwogen uitslag te hebben kunnen komen.”

Uit de vele inzendingen heeft de jury 10 genomineerden gekozen, die hun innovatie op een speciaal ingerichte expo hebben gepresenteerd. Uit de 10 genomineerden is een top 3 gekozen, die hieronder verder wordt toegelicht.

Nummer 3: Green Training, Doetichem

SimSpray is een virtual reality simulatieprogramma ter ondersteuning van traditionele onderwijstechnieken. De oppervlaktebehandelende branche is uiteraard bij uitstek een vakgebied waarbij opleiding en waarborging van de vakbekwaamheid van huidige en toekomstige generaties van het allergrootste belang is. Virtuele trainingstechnieken kunnen hierbij ongelofelijk instructief zijn: het bespaart trainingstijd, materialen, kosten en resulteert hiermee ook direct in een lagere milieubelasting. De SimSpray geeft onafhankelijk ondersteuning om mensen beter op te leiden en vervolgens ook het niveau te kunnen meten. Het moge duidelijk zijn dat het bedrijf en zijn inzending in de gehele breedte van de eerder genoemde criteria gesteld voor Stichting Borghardt Fonds voldoet: met name het ontzorgen van de klant, het beantwoorden van de duidelijke marktvraag, kostenreductie, arbeidshygiëne en –veiligheid spreken de boventoon.

Nummer 2: CRS-i, Almere

De inzending betreft de introductie van een stikstofspuitapplicatie voor nat- en poederlakken als alternatief voor reguliere persluchtapplicaties. Deze technologie maakt gebruikt van een ander dragermedium in plaats van de standaard perslucht, namelijk stikstof. Daarnaast wordt de stikstof verwarmd en een restgedeelte zuurstof (bij natlak) geïoniseerd. Ondersteund door een onafhankelijk onderzoeksrapport leidt dit alles tot vele voordelen waaronder:

  • Materiaalreductie van ca. 15% tot wel 60% in specifieke gevallen
  • Reductie van oplosmiddelen
  • Kortere uitdamp- en droogtijden
  • Hogere productiviteit, resp. snellere- en kortere applicatie- en doorlooptijden in bijvoorbeeld de autoschadeherstelbranche

Al met al, is duidelijk dat ook voor deze inzending geldt dat deze voldoet aan de breedte van de criteria met name in termen van ontzorgen van de klant, kostenreductie, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en energiebesparing.

Nummer 1: AD Chemicals, Heijningen in partnership met Weert Groep, Stramproy

Weert Groep heeft meer dan 60 jaar ervaring in verzinken en meer dan 35 jaar in “duplex” verzinken en poedercoaten. Zij staat in de markt bekend om haar hoge kwaliteit. Met chemie van leverancier AD Chemicals heeft zij een primeur in de markt, namelijk een Chroom(VI)-vrije voorbehandeling op verzinkt staal voor poedercoaten/natlakken. De internationale ervaring, uitgebreide R&D-activiteiten en technische ondersteuning vanuit AD Chemicals in combinatie met kwaliteitsdenken en een continue drive voor innovatie, resulteert in de juiste chemie tussen Weert Groep en AD Chemicals. Daardoor kunnen zij nu gezamenlijk deze oplossing introduceren op de markt. Deze introductie past bij de constante aandacht van onze maatschappij voor het verduurzamen van productieprocessen door daar waar mogelijk minder of geen SVHC-stoffen te gebruiken, alternatieve technologieën en business modellen in te zetten, een lagere energieconsumptie bij productie te realiseren, veilige werkomstandigheden te bevorderen en een verantwoorde afvoer en mogelijk hergebruik van restproducten te organiseren. Zonder uitzondering is de jury van mening geweest deze ontwikkeling en marktintroductie te waarderen met het toekennen van de ION Borghardt Award 2016.