De rapportage voor het eerste kwartaal van 2025 is door KWA Bedrijfsadviseurs voltooid, waarbij verschillende cruciale ontwikkelingen in Nederlandse wetgeving zijn geïdentificeerd. Hieronder worden enkele van de belangrijkste wijzigingen en nieuwe publicaties uitgelicht:


Omnibus voorstel: aanpassingen CSRD, CSDDD en CBAM

De Europese Commissie heeft een omnibus-voorstel gepubliceerd. Dit voorstel omvat wijzigingen voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Corporate sustainability due diligence directive (CSDDD) en Carbon border adjustment mechanism (CBAM). Het omnibus voorstel stelt vereenvoudigen van de CSRD, CSDDD en CBAM voor, om regeldruk te verminderen met het oog op het versterken van Europa’s concurrentiepositie.

 

Nieuwe Verordening (EU) 2025/40 betreffende verpakkingen en verpakkingsafval

Er is een nieuwe Verordening betreffende verpakkingen en verpakkingsafval gepubliceerd. Deze verordening vervangt Richtlijn 94/62/EG. De nieuwe verordening bevat maatregelen en eisen met betrekking tot, onder andere, de aanwezigheid van (zeer zorgwekkende) stoffen in verpakkingen en recyclebaarheid van verpakkingen. Het doel van deze ontwikkeling is om de milieuduurzaamheid van verpakkingen te verbeteren, de transitie naar een circulaire economie te bevorderen, en de negatieve effecten van verpakkingen op het milieu en de menselijke gezondheid te verminderen.

 

Publicatie definitieve versie PGS15 'Opslag van verpakte gevaarlijke stoffen'

De definitieve versie van de PGS 15:2025 versie 1.0 (januari 2025) is gepubliceerd. De definitieve versie van PGS 15 bevat richtlijnen voor de veilige opslag van verpakte gevaarlijke stoffen. Het document beschrijft daarnaast eisen voor omgevingsveiligheid, brandveiligheid, arbeidsveiligheid en brand- en rampenbestrijding, inclusief voorschriften (maatregelen) voor opslagvoorzieningen, ventilatie, en blusmiddelen. 

 

Invoering verplichte gedragscode ongewenst gedrag

Er wordt een verplichte gedragscode ongewenst gedrag ingevoerd bij de arbeidsomstandighedenwet. Het doel ervan is om ongewenst gedrag te voorkomen. Volgens de Arbeidsomstandighedenwet zijn werkgevers momenteel al verplicht om beleid te voeren ter vermindering van psychosociale arbeidsbelasting (zoals ongewenst gedrag). Op dit moment hebben werkgevers de vrijheid om zelf te bepalen welke maatregelen zij hiervoor treffen. Door deze wijziging wordt de gedragscode als verplichte maatregel ingevoerd.

 

Aanpassingen watersysteemheffing (en zuiverings- en verontreinigingsheffing)

De methodiek om vervuilingseenheden te bepalen wordt aangepast door een wijziging in de Waterwet. Deze nieuwe methode, berekend op basis van analyse op totaal organisch koolstof (TOC) en totaal stikstof, is milieuvriendelijker. Deze wijziging is van toepassing op bedrijven die afvalwater direct lozen op een RWZI, oppervlaktewater of via het riool op een RWZI.


Energiewet

De Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet zijn samengevoegd in de Energiewet. Het doel van de Energiewet is het moderniseren en vervangen van de bestaande regels uit de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet. De Energiewet heeft onder andere betrekking op regels omtrent productie, (terug)levering en handel van gas en elektriciteit, taken en rollen van systeembeheerders en regels omtrent congestiebeheer. De Energiewet treedt grotendeels in werking op 1 januari 2026. De nieuwe Energiewet moet, volgens de Rijksoverheid, beter aansluiten bij de huidige tijd. De nieuwe regels zijn opgesteld om beter aan te sluiten bij het energiesysteem van de toekomst en bieden meer rechten en bescherming aan consumenten.

 

Voor meer informatie kun je terecht op: https://www.make-online.nl/verenigingion