Verenging ION is één van de projectdeelnemers in de werkgroep Circulaire Metaalketen. Deze werkgroep moet Nederland voorbereiden op de aspecten van de metaalketen binnen de circulaire economie. Het voorzitterschap van deze werkgroep is in handen van de Koninklijke Metaalunie.

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

De circulaire economie is anders dan recycling. Bij recycling worden producten uit elkaar gehaald tot het weer opnieuw grondstoffen zijn die opnieuw ingezet kunnen worden. Bij circulaire economie gaat het over het hergebruik van de producten. In veel gevallen zal het dan gaan om het gebruik van producten in plaats van het bezit van producten.

In de oppervlaktebehandelende industrie zijn dan de vraagstukken:

  • Hoe duurzaam is de oppervlaktebehandeling?
  • Is een oppervlaktebehandeling eenvoudig te verwijderen en opnieuw aan te brengen?
  • Welke nieuwe technieken zijn of komen beschikbaar?
  • Wat gebeurt er met de hulpstoffen (chemicaliën) die hiervoor nodig zijn?
  • Welke wet- en regelgeving geeft richting aan de ontwikkelingen?

Om een idee te krijgen van het onderwerp zijn onderstaand enkele links naar filmpjes gezet. Heeft u zelf ideeën voor uitvoering of wilt u meer informatie, neem dan contact op met Vereniging ION.

Inleiding circulaire economie van MVO Nederland:

De circulaire metaalketen:

Een verkorte versie van VPRO tegenlicht met Thomas Rau: