De economie loopt nu nog op volle toeren. In 2018 was de groei nog 2,6%. In 2019 wordt een groei verwacht van 1,9%. In 2020 zal de groei verder dalen naar 1,7%. Toch nog wel groei, maar wel met een paar grote onzekerkheden. Een tegenvallende koopkrachtontwikkeling bij consumenten, gemeenten die maar niet los komen met vergunningen voor het bouwen van woningen en kantoren, onzekerheid over de Brexit en eventueel zelfs een handelsoorlog die verder escaleert. De economische groei zal zeker verder dalen en 1,7% is misschien zelfs nog wel optimistisch. Wat moet je als oppervlaktebehandelend bedrijf doen om de verkrapping van de markt het hoofd te bieden?

Goede reden om eens na te denken over het werven van nieuwe klanten. Maar hoe pak je dat als (klein) bedrijf op? Immers er wordt door de bedrijven hard gewerkt om klantwensen te vervullen. Geen tijd voor allerlei randverschijnselen. Toch liggen er grote kansen als je op een slimme manier je marketing verbeterd of sociale media op een goede manier gaat inzetten. Kleine moeite, kost niet veel, en direct resultaat.

Vereniging ION zal deze onderwerpen brengen op de komende ION Dag voor de Ondernemer. Twee topsprekers zullen de aanwezigen in workshopvorm meenemen in het maken van een marketingplan op 1 A4tje (voor technisch complexe producten) en in het (gratis) gebruik van slimme functies van LinkedIn die het bedrijf kan helpen met het verspreiden van de marketingboodschap en het doen van acquisitie.

Maar ook het tekort aan goed personeel speelt de branche parten. Er is specifiek gekeken naar de oppervlaktebehandelende branche en er is uitgezocht hoe een bedrijf zich kan voorbereiden op (partiĆ«le) automatisering en robotisering. Speciaal aanbevolen voor kleine ondernemingen.

Tot slot zullen nog een aantal onderwerpen worden aangehaald waar je veel gemak van kunt hebben in de bedrijfsvoering. De nieuwe verplichting om uw energiebesparingsmaatregelen op te geven via een e-loket wordt uitgelegd. Weten wat (wettelijk) moet en hoe je dat slim doet, geeft een bedrijf meer tijd om bezig te zijn met het vervullen van klantwensen. Misschien wel de beste marketingtool die je kunt verzinnen.

Dus als u op de hoogte wil zijn van alles (nou ja, in ieder geval wel veel) wat er om u heen gebeurd, en ook in een tijd van een wat mindere economische groei wil blijven presteren, dan is de ION Dag voor de Ondernemer een absolute aanrader. Reserveer dus 10 april 2019 alvast in uw agenda. In de komende weken zullen we het volledige programma bekend maken via deze website en in de OT.

NB: we zullen de dag starten met een bedrijfsbezoek aan het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum te Marknesse. Een bezoek aan de 3D Metal Printer staat in ieder geval op het programma.