Op donderdagmiddag 21 juni 2018 werden belangstellenden welkom geheten door FUJIFILM Manufacturing Europe te Tilburg. Een oppervlaktetechnolgie bedrijf met een aantal heel specifieke producten en processen. Met name leden van de vakgroepen Galvaniseren en Anodiseren waren aanwezig. Daarom werden er ook vakgroepsvergaderingen gehouden voor deze disciplines op de locatie van FUJIFILM Manufacturing Europe. Tot slot was er de mogelijkheid om bij Peerkes Hoeve te dineren.

De middag werd geopend door Ruud Backelandt, productie plantmanager FUJIFILM Manufacturing Europe. Hij gaf een overzicht van de historie van de plant en de specialismes van de plant. Met name de relatie met de oppervlaktetechnologie branche werd gelegd. Hierbij werd aandacht besteed aan drager (papier, aluminium, tape, glas en gelatine) en kleur gerelateerde technieken op nanometer schaal. Ook de duurzame wijze van produceren (100% van de energiebehoefte is windenergie en men heeft een eigen waterzuivering) kwam aan de orde.

Echter het meest spraakmakende punt bleek de fotorolletjesfabriek. Halverwege de jaren tachtig was FUJIFILM Manufacturing Europe met een fotorolletjes fabriek neergestreken in Tilburg. In 2001 werden 200 miljoen fotorolletjes per jaar geproduceerd. In 2003 beleefde de fabriek haar all time high. In 2006 werd de fabriek gesloten, omdat er geen vraag meer was naar fotorolletjes. De les: in 3 jaar tijd kan zelfs een bedrijf van deze omvang niet meer relevant zijn.

FUJIFILM Manufacturing Europe zocht nieuwe wegen om de kennis die in huis was, op een andere manier te vermarkten. Dat betekende behalve het reeds genoemde, dat men onder andere in 2010 investeerde in een offset platen fabriek en in 2014 werd de membraan fabriek gestart. De kennis wordt op een fraaie wijze gedemonsteerd en verder ontwikkeld met partners in de open innovatie hub.

De rondleiding voerde langs de open innovatie hub en de offset platen fabriek (coil anodiseren). Op de foto geeft Emma van Bruggen een deel van de groep uitleg in de open innovatie hub.

Tijdens de vakgroepsvergaderingen kwamen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:

  • De blootstellingsbeoordelingen bij baden en CMR-stoffen. Dit is onder andere de resultante van de bezoeken die Vereniging ION verzorgde voor Inspectie SZW bij enkele lidbedrijven.
  • Een analyse van een bedrijfsongeval.
  • Toelichting van een lidbedrijf over energiemonitoring.
  • De wens van enkele "jonge" oppervlaktetechnolgie professionals om een groep te starten specifiek gericht op het vergroten van de professionaliteit van deze groep.

De afsluiting vond plaats bij Peerkes Hoeve, waar een uitstekend diner klaar stond.

De vakgroepsvergaderingen in combinatie met een bedrijfsbezoek en een diner werd goed gewaardeerd door de aanwezigen.