Circulair ondernemen biedt voor het MKB veelbelovende en nieuwe kansen. Zoals lagere productiekosten, meer innovatievermogen, sociaal en verantwoord ondernemen.

Om in de toekomst te kunnen blijven rekenen op klanttevredenheid, continuïteit van grondstoffenstromen en interesse van jong talent is circulair ondernemen een must. Maar: hoe pak je dat aan? Hoe maak je je bedrijfsmodel of product circulair? Wat komt er allemaal bij kijken?

Toolkit voor het MKB
In het RAAK mkb project Circulair Ondernemen is deze MKB toolkit ontwikkeld, voor ondernemers die zelf stappen willen zetten richting circulair ondernemen. De toolkit biedt een eerste inzicht in waar je aan moet denken, wat circulair ondernemen inhoudt en wat het betekent om de eerste stappen richting circulair ondernemen te zetten.

Dit kan in verschillende fasen. Ben je vooral bezig met het circulair maken van het product en het productieproces? Dan kun je een massabalans opstellen of de checklist doorlopen. Wil je weten hoe je geld kunt verdienen in de circulaire economie of met een duurzaam businessmodel meervoudige waarde creëert? Gebruik dan de gelijknamige tools.

Ben je je aan het oriënteren op het vlak van markt en consument? Maak dan zelf een netwerkanalyse voor jouw circulaire product, analyseer je marketingstrategie of kijk hoe je het gedrag van klanten kunt beïnvloeden. Ben je ten slotte op zoek naar een complete methode of een cursus voor medewerkers: volg dan gratis de online cursus (MOOC) ‘Organizing for Sustainability’* en verduurzaam stapsgewijs je gehele businessmodel.

Meer informatie
https://fontys.nl/Onderzoek/Duurzaamheid-en-circulariteit-1/Toolkit-Cir…

Foto by Todd Quackenbush