Onafhankelijke examinering is de borging van kwaliteit en bepaalt de echte waarde van het diploma of certificaat. Onafhankelijke examinering is ook een borging voor de objectivering van de waarnemingen met betrekking tot beoordelingen. Om deze reden heeft Vereniging ION drie jaar geleden besloten de examinering onder te brengen bij een extern examenbureau.

Net als in elke andere organisatie is het ook bij Vereniging ION gebruikelijk om de dienstverlening periodiek te evalueren en te benchmarken met andere marktpartijen. Naar aanleiding van deze benchmark is het besluit genomen om van examenbureau te switchen naar Certiforce.

Certiforce is een organisatie gevestigd in Doetinchem. De organisatie is met haar werkzaamheden officieel gestart in 2006. Inmiddels is Certiforce uitgegroeid tot een gerenommeerd partner voor het onderwijsveld als het gaat om training, advies en certificering. Certiforce wil met haar diensten bijdragen aan de kwaliteitsverbetering van onderwijs- en opleidingsorganisaties en haar medewerkers. Certiforce is gespecialiseerd in vraagstukken op het snijvlak van onderwijs en bedrijven in het technische domein.