De ION Borghardt Award 2024 heeft vier innovatieve bedrijven genomineerd voor hun opmerkelijke bijdragen aan duurzaamheid, efficiëntie en technologische vooruitgang binnen de oppervlaktebehandelingsindustrie. De genomineerden zijn Chemetall, AD Chemicals i.s.m. WeCoat en Rotocoat, Kamp Coating i.s.m. Railtechniek Van Herwijnen en Straalbedrijf Colijn. Hieronder volgt een korte omschrijving van hun inzendingen:

 

1.    Chemetall
Inzending: Gardo Vision  
Chemetall heeft Gardo Vision ontwikkeld, een softwaretool waarmee volledige simulaties van voorbehandelingslijnen uitgevoerd kunnen worden, inclusief het energie-, water- en productverbruik. Deze tool biedt inzicht in de impact van wijzigingen op het gebied van duurzaamheid, inclusief de CO₂-footprint. Dit helpt bedrijven om efficiëntere en duurzamere productieprocessen te realiseren.

 

2.    AD Chemicals i.s.m. WeCoat en Rotocoat
Inzending: Innovatie in afvalwaterreductie en chemierecycling  
AD Chemicals werkt samen met WeCoat en Rotocoat aan innovatieve oplossingen om afvalwater en chemie te reduceren in zink- en coatprocessen. Deze samenwerking heeft geleid tot vermindering van energieverbruik en betere bescherming van apparatuur. Deze innovaties helpen de sector te voldoen aan de steeds strengere milieunormen en dragen bij aan de klimaatdoelstellingen van 2030.

 

3.    Kamp Coating i.s.m. Railtechniek Van Herwijnen
Inzending: Drop Sectie Dompel Systeem
Kamp Coating introduceert in samenwerking met Railtechniek Van Herwijnen het Drop Sectie Dompel Systeem, dat energie bespaart door efficiëntie in het voorbehandelingsproces te verhogen. Traversen kunnen sneller en in meerdere baden tegelijk behandeld worden, wat leidt tot een hogere productiviteit en een kleinere ecologische voetafdruk.

 

4.    Straalbedrijf Colijn
Inzending: Duurzame energie en efficiënte straalprocessen
Straalbedrijf Colijn heeft geïnvesteerd in 900 zonnepanelen en benut de warmte van compressoren voor vloerverwarming, wat het gasverbruik vermindert. Vanaf augustus schakelen ze over op watergedragen coatings, met een verwachte 50% reductie in VOS-uitstoot. Hun nieuwe straalcabine maakt hergebruik van staalgrit en korund mogelijk, wat afvoerkosten verlaagt. Daarnaast onderzoeken ze de installatie van windturbines voor verdere verduurzaming. Deze initiatieven tonen hun sterke inzet voor innovatie en duurzaamheid in de straal- en coatingindustrie.

 

Deze bedrijven tonen elk hun inzet voor verduurzaming en innovatie in hun respectieve sectoren, en strijden om de prestigieuze ION Borghardt Award, die wordt uitgereikt aan het meest vooruitstrevende initiatief binnen de oppervlaktebehandelingsindustrie.

 

De winnaar van de ION Borghardt Award wordt bekendgemaakt en gehuldigd op woensdag 16 oktober 2024 tijdens de Dag van de Oppervlaktetechnologie in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht. Tijdens dit evenement, waar opnames worden gemaakt voor het tv-programma Doe maar duurzaam van SBS6, zal de meest baanbrekende bijdrage binnen de oppervlaktebehandelingsindustrie worden bekroond.

 

Meer informatie over de Dag van de Oppervlaktetechnologie? www.vereniging-ion.nl/dag-oppervlaktetechnologie-2024