Titel presentatie

Verchromen van staalband vanuit een chroom(III) bad in een continu elektroplating lijn

Inhoud presentatie

ECCS (‘Electrolytic Chromium Coated Steel’) is verpakkingsstaal met een zeer dunne coating, die bestaat uit een Cr-metaal basislaag (50-100 mg/m2) en een Cr-oxide toplaag (ca. 7-35 mg/m2). Het oxidelaagje zorgt voor een goede hechting met lakken en kunststof coatings (PET, PP). ECCS wordt gebruikt voor tal van toepassingen, zoals Easy Open Ends, Twist-off Caps, kroonkurken, tweedelige bussen, etc.

ECCS wordt geproduceerd in continu elektroplating lijnen, waarin staalband met hoge snelheid door een aantal plating cellen wordt getransporteerd. De snelle beweging van de staalband zorgt voor veel turbulentie resulterend in een hoge stofoverdracht. Het depositieproces is typisch al binnen een fractie van een seconde voltooid.

ECCS wordt geproduceerd vanuit elektrolyten, die chroomzuur bevatten. Chroom-6 is echter schadelijk voor het milieu en vormt een risico voor de gezondheid van werknemers.

In reactie op REACH wetgeving die het gebruik van chroom-6 verbiedt, heeft Tata Steel een nieuw proces ontwikkeld op basis van veilig driewaardig chroom dat ECCS moet gaan vervangen. Deze presentatie gaat over de ontwikkeling van dit nieuwe proces dat de naam TCCT® (Trivalent Chromium-Coating Technology) heeft gekregen.

Spreker

dr. Jacques Wijenberg

Principal scientist - Tata Steel Europe