De rapportage voor het derde kwartaal van 2024 is door KWA Bedrijfsadviseurs voltooid, waarbij verschillende cruciale ontwikkelingen in Nederlandse wetgeving zijn geïdentificeerd. Hieronder worden enkele van de belangrijkste wijzigingen en nieuwe publicaties uitgelicht:

 

1. Wijziging Richtlijn industriële emissies

Er is een nieuwe richtlijn tot wijziging van de Richtlijn industriële emissies gepubliceerd. Het betreft onder andere het toevoegen van nieuwe activiteiten onder het toepassingsgebied van deze richtlijn. Zoals de winning van industriële en metaalhoudende mineralen en de fabricage van lithium-ion-batterijen. Daarnaast wordt een vergunningvoorschrift opgenomen voor het opzetten van een milieubeheersysteem. En wordt de mogelijkheid voor publiek verruimd om al in een vroeg stadium inspraak te krijgen bij de vaststelling van vergunningvoorschriften. De richtlijn moet voor 1 juli 2026 worden geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving (waarschijnlijk het Besluit activiteiten leefomgeving).

 

Suggestie voor actie:

De wijzigingen van de richtlijn moeten nog worden geïmplementeerd in nationale wetgeving (waarschijnlijk het Besluit activiteiten leefomgeving). Ga alvast na of uw activiteiten onder de verbrede reikwijdte van deze richtlijn komen te vallen. Voor uw bedrijfsvoering betekent dit dat u onder andere rekening moet houden met:

  • Het aanpassen van de vigerende vergunning;
  • Het opstellen van een milieubeheerssysteem, voor zover uw bedrijf dit nog niet in werking heeft;
  • Het opstellen van een transformatieplan. Energie-intensieve bedrijven moeten dit hebben gedaan voor 30 juni 2030. De Europese Commissie geeft aan in 2026 de regels waaraan de transformatieplannen moeten voldoen bekend te maken.

 

2. Congestiemanagementverplichting elektriciteitsnet

Het doel van deze wijziging is om voorwaarden vast te stellen voor verplicht congestiemanagement. De netbeheerders kunnen door deze wijziging aangeslotenen (> 1 MW) verplichten om congestiemanagementdiensten aan te bieden indien er onvoldoende vrijwillig aanbod is om fysieke congestie in het elektriciteitsnet op te lossen. Voor aansluitingen van 1-60 MW in congestiegebieden gelden verplichte termijnen voor het aanwijzen van een dienstverlener (CSP), pre-kwalificatie en biedingen. Niet-naleving leidt tot boetes voor capaciteitsbeperkingen. 

 

3. Definitieve publicatie PGS 12 Ammoniak - opslag en verlading

De definitieve versie van PGS 12 fase 1 versie 0.3 (juli 2024) Richtlijn voor het veilig opslaan en verladen van ammoniak is gepubliceerd. PGS 12 bevat richtlijnen voor de arbeidsveilige, milieuveilige en brandveilige opslag en verlading van ammoniak.

 

Deze ontwikkelingen markeren belangrijke stappen in het Nederlandse beleid, gericht op het versterken van milieubescherming, duurzaamheid en arbeidsveiligheid. Bedrijven worden aangemoedigd om de nieuwe wetgeving nauwlettend te volgen en tijdig te implementeren om aan de gestelde eisen te voldoen.

 

Voor meer gedetailleerde informatie en diepgaande inzichten over de ontwikkelingen nodigen we je uit om een bezoek te brengen aan de website van MakeOnline. Ontdek meer en blijf op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving.

Als lid van onze vereniging heb je gratis toegang tot de tool MakeOnline. Als je nog geen inloggegevens hebt of hulp nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons secretariaat via info@vereniging-ion.nl of telefonisch 030 – 6300390. Wij helpen je graag verder.

 

MakeOnline