Driekwart van de verduurzamingsprojecten binnen de regionale industrie in Nederland kan niet vóór 2030 worden gerealiseerd door een tekort aan energie-infrastructuur. Hierdoor blijft jaarlijks zeker 1,7 megaton CO₂-reductie onbenut, meer dan de helft van de geplande reductie. Dit leidt tot hogere kosten voor bedrijven en vertraagt de energietransitie. Dit blijkt uit de Landelijke Cluster Energie Strategie (LCES) van Cluster 6, die 27 januari 2025 is gepubliceerd.
Regionale industrie: groot verduurzamingspotentieel, beperkte middelen
Cluster 6 omvat ongeveer 450 bedrijven buiten de vijf grote industrieclusters in Nederland. Deze bedrijven hebben concrete verduurzamingsplannen, maar door beperkte aansluitmogelijkheden op duurzame energie-infrastructuur en onvoldoende aanbod van groene energie blijven projecten op de plank liggen. 73 procent van de projecten die een nieuwe aansluiting vereisen, kan niet vóór 2030 worden uitgevoerd.
Bedrijven hebben handelingsperspectief nodig
Barbara Huneman-Verwayen, Clusterregisseur Cluster 6, benadrukt de noodzaak van een duidelijke routekaart: "Cluster 6-bedrijven staan voor een enorme uitdaging door hun spreiding en afstand tot infrastructuur. Om te kunnen investeren in verduurzaming, hebben ze duidelijkheid nodig over wanneer en tegen welke kosten ze toegang krijgen tot duurzame energie. Daarnaast moeten bestaande heffingen, zoals de CO₂-heffing, aangepast worden als verduurzaming binnen afzienbare tijd niet mogelijk is, om eerlijke concurrentie te waarborgen."
Volgens Huneman-Verwayen is het versnellen van infrastructuurprojecten cruciaal. Ongelijke toegang tot netcapaciteit en variërende aansluitkosten zorgen momenteel voor een oneerlijk speelveld binnen Nederland en Europa. Stabiel overheidsbeleid en voorspelbare vergunningverlening zijn noodzakelijk om innovatie en verduurzaming te stimuleren.
Samenwerking essentieel voor versnelling energietransitie
De versnelling van de energietransitie vraagt om intensievere samenwerking tussen bedrijven, overheden en netbeheerders. Huneman-Verwayen benadrukt: "Alle betrokken partijen moeten verantwoordelijkheid nemen en gezamenlijk werken aan oplossingen die tijdige verduurzaming van de industrie mogelijk maken."
Belang van Cluster 6-industrie voor Nederland
De industrie binnen Cluster 6 speelt een cruciale rol in het behalen van de klimaatdoelen en draagt bij aan de verduurzaming van verschillende sectoren. Deze bedrijven produceren bijvoorbeeld groene grondstoffen, duurzame bouwmaterialen en gerecyclede producten en ondersteunen de eiwittransitie. Daarnaast zorgen ze voor 210.000 banen en genereren ze een jaaromzet van 125 miljard euro, wat van groot belang is voor de economische stabiliteit in de regio’s.
Over Cluster 6
Cluster 6 bestaat uit industriële bedrijven verspreid over Nederland, buiten de vijf grote industrieclusters van het Klimaatakkoord. De sector omvat onder andere producenten van voedingsmiddelen, bouwmaterialen, papier, glas en verpakkingen, evenals datacentra en offshore olie- en gasbedrijven. Ook de oppervlaktebehandelende industrie valt over Cluster 6. Hun producten vormen een essentieel onderdeel van het dagelijks leven en de verduurzaming van de maatschappij.
Met de publicatie van de Landelijke Cluster Energie Strategie (LCES) hoopt Cluster 6 een breed gedragen actieplan op tafel te leggen en een dialoog te openen over hoe Nederland zijn klimaatdoelen kan halen zonder de regionale industrie op achterstand te zetten.