In februari 2019 is tijdens workshops in Nieuwegein, Zaanstad, Delft en Hengelo voortvarend door diverse bedrijven gewerkt aan een aanvraag voor het project 3D-Metaalprinten. Stichting Innovat.ION organiseerde samen met het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), TU Delft en Fraunhofer Project Center deze week 4 workshops bij deelnemende bedrijven.

Het NLR nodigde Fraunhofer Project Center uit vanwege de aanvullende implementatie ervaring die ze hebben op het gebied van Industry 4.0. Industry 4.0 lijkt, in discussies en vergezichten, vooral te gaan over verdergaande automatisering, de introductie van kunstmatige intelligentie, Internet of Things en big data in de bedrijfsprocessen. Maar het gaat verder? Hoewel de technologie zeker een rol gaat spelen, betekent het ook een heel andere manier van business die een onderneming tot in haar haarvaten gaat beïnvloeden.

De essentie is dat bedrijven hun processen veel meer gaan delen met klanten en toeleveranciers, soms zelfs met de concurrentie. In plaats van de klassieke gesloten productieomgeving ontstaat een serviceomgeving, die snel kan inspelen op veranderingen in de markt.

Dit kwam vooral tot uiting tijdens de workshop bij Galvano Hengelo waarin verschillende mogelijkheden om de oppervlakte ruwheid, corrosiewerendheid en het plamurend effect van 3D metaalgeprinte onderdelen werden besproken. Toepassingen in de voedselindustrie vereisen in verband met de hygiëne ook eisen op het gebied van reinigbaarheid.

Bedrijven blijken behoefte te hebben aan inzicht in het combineren van verschillende technieken om de oppervlaktekenmerken van 3D-geprint materiaal te beïnvloeden. Ook is er behoefte aan meer inzicht in (keten)verbanden tussen de totale kostprijs (lees life cycle kosten) van 3D-printen en postprocessing van onderdelen. De vraag is of bij specifieke postprocessing behandelingen een reductie van de totale kostprijs gerealiseerd kan worden, omdat er voor een kosten efficiënter 3D- printproces gekozen kan worden.

Momenteel is de 3D-printing markt in Nederland zo’n € 100 miljoen waard. Dat gaat fors toenemen. In 2060 en misschien wel eerder, wordt de helft van alle producten door 3D-printers gemaakt. De opkomst van 3D-printing is voor Nederlandse bedrijven een prikkel om met hun productieprocessen proactief aan veranderingen binnen de ketens deel te nemen. Feit is dat 3D-printing fors aan populariteit wint. De mondiale markt van 3D-printing heeft in 2019 een waarde tussen de € 10 à € 14 miljard.

Tijdens de workshop bij Galvano Hengelo werd het duidelijk: Er liggen heel wat uitdagingen in de keten waarop we kunnen inspelen zodat de jobber straks niet out of the job is.