Oppervlaktetechnologie is overal. Werkelijk alles wat geproduceerd wordt moet behandeld worden, want anders roest of rot het, ziet het er niet mooi uit of heeft het niet de goede functionaliteit. Maar waar brengen ze die coatings aan?

Als je dat wil weten moet je eens met je klas een kijkje nemen bij een oppervlaktebehandelend bedrijf. Op 29 januari 2019 kreeg een groep Havo 3 leerlingen van Christelijk College de Noordgouw de kans om binnen te kijken bij Hegin Metalfinishing in Heerde. Een modern bedrijf dat anodiseert en galvaniseert. Van alledaagse gebruiksvoorwerpen tot onderdelen voor de high tech industrie.

Het thema van deze middag was de profielkeuze van de leerlingen Economie en Maatschappij. Hoe dit werkt binnen een bedrijf gespecialiseerd in oppervlaktetechniek werd uitgelegd in diverse presentaties. Aan bod kwamen onder andere verkoop, marketing en de financiĆ«le administratie. Natuurlijk kon een rondleiding door de productieafdeling niet ontbreken.

De branche hecht veel waarde aan het informeren van jeugd, met als doel het belang van techniek te laten ervaren en werken in de techniek als veelbelovende carriĆ«remogelijkheid zichtbaar te maken. Dus blij dat Hegin dit initiatief heeft genomen, en gezien de enthousiaste reacties die er bij Hegin waren, zijn ze erin geslaagd om een leuke en leerzame middag te verzorgen.

Leuk dat deze groep Havo 3 leerlingen bij Hegin is geweest, en dus bij de branche waren. Wellicht een idee voor andere klassen om ook weer andere oppervlaktebehandelende bedrijven eens op bezoek te gaan. Immers er zijn scholen en oppervlaktebehandelende bedrijven door heel Nederland. Vereniging ION legt graag de verbinding.