Dennis Grootscholte van 4Evergreen, een groot glastuinbouwbedrijf in Steenbergen, is druk in de weer met de voorbereidingen van een opmerkelijk demonstratieproject voor de glastuinbouw. Jaarlijks teelt 4Evergreen miljoenen paprika's. De uitdaging voor Dennis is om met zo min mogelijk chemische ontsmettingsmiddelen een mooie opbrengst van de oogst te realiseren.

Verschillende Flevolandse ondernemingen werken in het kader van het initiatief “World Class 3D Metaalprinten; applicaties naar de markt” aan nieuwe toepassingen voor 3D Metaal printen. De innovatie die bij 4Evergreen gedemonstreerd gaat worden komt uit de keuken van Aquamar, een specialist op het gebied van desinfectie van water, lucht en oppervlakken. Aquamar weet raad met de meest gevarieerde problemen op het gebied van microbiologische vervuiling en ontwikkelde een nanobellen generator. Samen met Beamler, een serviceprovider die bedrijven helpt bij het implementeren van 3D-printen, werd de nanobellen generator door ontwikkelt tot een 3D metaalgeprinte applicatie. 

De glastuinbouw is een belangrijke markt, en er zijn hoge verwachtingen van de nanobellen generator. Het aandeel groenten (tomaten, komkommers en paprika’s) in de kassen stijgt de laatste jaren, evenals fruit (aardbeien). De glastuinbouwbedrijven zijn vooral geconcentreerd in de Noordoostpolder, het Westland, de regio Venlo en West-Brabant.

Stichting Innovat.ION begeleidt de bedrijven met deze innovatie, zowel inhoudelijk als financieel. In 2019 is gebruik gemaakt van provinciale en Europese financiële middelen. De validatie van de technologie kon voor 100% gesubsidieerd worden. Nu, in 2020, is opnieuw Europees 100% financiering beschikbaar gemaakt voor de demonstratie van de technologie binnen de glastuinbouw.

Plantstress door zuurstoftekorten in water behoren voor de glastuinbouw bijna tot het verleden. Met de partners in het innovatieproces gaat Stichting Innovat.ION verder met het ontwikkelen van een circulair businessmodel. Daarmee is de cirkel rond, betekenisvolle innovaties financieel en inhoudelijk begeleiden om van ontwikkeling tot omarming van de innovatie in de markt.

Heeft u, of uw markt ook ergens stress? Wellicht kan Stichting Innovat.ION u van dienst zijn. Misschien wel met de nanobellen generator van Aquamar, of met een andere innovatie. Laat het ons weten!

Arjan de Bruin
DeBruin@vereniging-ion.nl