Om alle gebouwen en (corporatie)woningen in de toekomst goed te onderhouden zijn innovatieve oplossingen nodig. VMRG, OCTO en Aeroscan ontwikkelen samen met 39 publieke en private partijen, waaronder ook Vereniging ION, de ‘Façade Service Applicatie’ (FaSA); een platform dat de fysieke vastgoedmarkt innoveert door inzet van digitale middelen als sensoren, drones en kunstmatige intelligentie. Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft besloten dit project te subsidiëren uit het subsidieprogramma ‘Kansen voor West’.

Met deze applicatie wordt niet alleen de huidige staat van gebouwen in kaart gebracht, maar ook het toekomstig onderhoud met behulp van slimme algoritmes voorspeld. De corporaties, die bij de ontwikkeling van FaSA zijn betrokken, zien de applicatie als een manier om de betaalbaarheid van woningen te vergroten vanwege lagere onderhoudskosten. Daarnaast maakt deze technologie het volgens de gevelindustrie mogelijk om de waarde van vastgoed over een langere termijn nauwkeuriger te bepalen. Dit is van belang voor het hergebruiken van producten en grondstoffen in een circulaire economie.

Gemeente Den Haag is blij met de samenwerking van onderwijsinstellingen uit deze regio. Wethouder Bruines van de gemeente Den Haag: “Innovatieve startups die niet alleen nadenken over technologische vooruitgang, maar ook kijken naar de impact van innovatie op een betere wereld zijn erg inspirerend. FaSA heeft in een vroeg stadium het onderwijs erbij betrokken om een betere aansluiting te vinden tussen een veranderende arbeidsmarkt - door bijvoorbeeld digitalisering - en de noodzakelijke vernieuwing binnen het onderwijs. Hier kan de hele stad van profiteren.”

In het subsidieprogramma Kansen voor West hebben de vier grote steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) en de Randstadprovincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) hun krachten gebundeld, zodat de Randstad uitgroeit tot één van de economisch sterkste grootstedelijke regio’s in Europa. De subsidie van Kansen voor West komt uit het Europese Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO).

De volgende partijen zijn betrokken bij FaSA: VMRG, OCTO , Aeroscan, Alkondor Hengelo, Hermeta Gevelbouw, TGM, Schipper Kozijnen, Rollecate Groep, ASK Renovatie, PHB Advice & Projectmanagement, Fortron, Gevelbeheer Nederland, De Haan Westerhoff, NeroQom, Vereniging ION, Koers, Heembouw, Lockhorst, van der Meijs, Hemubo, AkzoNobel, Kawneer, Schüco, Hueck Aluminium Profieltechnieken, Aluprof, Reynaers, Hydro Building Systems, Kleurrijk Wonen, Talis, Poort 6, Woonlinie, de Alliantie, Mitros, Staedion, de Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan, Nimeto Utrecht en Kennis Centrum Gevelbouw.

Bron: VMRG

Een presentatie van dit project zal tijdens de Week van de Oppervlakte Technologie 2018 plaatsvinden op donderdag 15 november 2018 om 11.30 uur in conferentieruimte B.