Surface 2014 is de grootste vakbeurs voor oppervlaktebehandeling van materialen in de Benelux. De derde editie vindt plaats van 7 t/m 9 oktober in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch. Oppervlaktebehandeling maakt materialen geschikt voor hun toepassing en geeft producten meerwaarde zoals duurzaamheid, een langere levensduur, lagere onderhouds-kosten, een extra functionaliteit of een betere verkoopbaarheid. Het vakgebied is continu in ontwikkeling door nieuwe materialen, strengere eisen en een andere vraag van de markt. De vakbeurs is een initiatief van de Vereniging ION, Industrieel Oppervlaktebehandelend Nederland.

Een greep uit de innovaties van zo’n 175 exposanten:

  • De Qualicoat Decorrdal AL 325 van Kluthe Benelux. Dit product vormt een 3-waardige chroom conversielaag op aluminium en kan worden ingezet ter vervanging van de traditionele chroomhoudende voorbehandelingsprocessen.
  • Een nieuwe oplossing voor corrosie, theevlekken en andere verontreinigingen op roestvast staal (RVS), de InoxiClean Restore van Cibo, producent van schuur-, slijp- en polijstproducten.
  • Hygienic Surface Treatments introduceert het SUBLIMOTION-process®. Dit is met name geschikt voor producten waarbij hygiëne en reinigbaarheid van zeer groot belang zijn. Het SUBLIMOTION-process® leidt tot verbeterde oppervlaktetopografie (Ra <0,6), optimale corrosiebestendigheid, gecontroleerde oppervlakte ‘peening’ en een hydrofobe oppervlakte.
  • Metalliseren van ABS/ABS-blends kunststof d.m.v. Plating on Plastics van Multinal Group. Verkoperen, vernikkelen en verchromen ter verhoging van de decoratieve en/of functionele eigenschappen van kunststof.
  • Een low cost RIE plasma systeem van Sinvacon. De ZEPTO RIE Top loader heeft een het lage druk plasmasysteem waarmee efficiënt gereinigd en geëtst kan worden met een gerichte plasma. Hiermee kan o.a. de hechting voor coatings sterk verbeterd worden.
  • De NanoClear+ lak van Steur Oudenbosch: een hoogglans en UV bestendige blanke lak. Graffiti, cement en verf hechten niet op de verhoogd zuurbestendige en krasvaste lak.
  • Materialen zoals keramiek, metaal, kunststof kan ECN met een laser bewerken. Voor het schrijven van zeer fijne patronen in oppervlakken en het structureren van oppervlakken van brosse materialen om ze een andere eigenschap of uiterlijk te geven. Zonnecellen kunnen van dunne films gemaakt worden. Door in het oppervlak van deze films sub-micron structuren aan te brengen, vermindert de reflectie en verbetert het rendement.
  • Oerlikon Balzers komt met de BALINIT® LATUMA; een coating speciaal ontwikkeld voor wisselplaten, schachtfrezen en boren. De geoptimaliseerde weerstand tegen temperatuur-wisselingen maakt het gebruik van deze coating ideaal voor natte en droge verspaningen.
  • Aldor BV toont nieuwe toepassingen voor aluminium dankzij een innovatieve oppervlaktebehandeling. De functionele eigenschappen van de aluminiumoxidelaag worden sterk beïnvloed door het ontwerp en de legering. Daarnaast kunnen extra functionaliteiten aan het eindproduct gegeven worden d.m.v. procesaanpassingen (elektrochemisch) en via impregnatie van hulpstoffen in de poriën (kleur, smering en oxidatieremmers).

Meer innovaties zijn te zien op de expositie van de genomineerden van de ION Borghardt Award en de expo ‘Future Skins’ van Materia met samples van nieuwe oppervlaktetechnieken en materialen, speciale objecten en het interactieve ‘Material Discovery’.

Stichting BNK, de Brancheorganisatie voor Kleurdeskundigen geeft voordrachten over kleurgebruik, kleurvastheid, kleurechtheid, trends in kleuren, invloed van kleur op menselijk gedrag en er komt een expositie over kleur met thema’s als bewuste kleurtoepassing, harmonie en disharmonie, kleurverschillen, ervaren kleurtemperatuur, voorbeelden van kleur in hoogglans, structuur en grof, uitleg over kleur in ruimte optioneel of op achterwand.

Surface 2014 is geopend op dinsdag 7 en woensdag 8 oktober van 10.00 – 18.00 uur en op donderdag 9 oktober van 10.00 – 17.00 uur. Bezoekers kunnen tegelijkertijd de naastgelegen vakbeurs Energie bezoeken. Meer info: www.surfacevakbeurs.nl