Jaap van Peperstraten

Italiaans bedrijf zet voet op Nederlandse bodem

Bij natlakken en poedercoaten maken we gebruik van compressors om de applicatie met hogere luchtdruk te kunnen uitvoeren. Maar die proceslucht heeft nadelen op het gebeid van zuiverheid, laagdikteverdeling, overspray en materiaal- en energiegebruik. Je kunt beter spuiten met stikstof want de voordelen daarvan zijn legio, aldus de leverancier van het systeem. Toch maar eens kijken hoe dat zit.

Spuiten met stikstof is zowel toepasbaar bij natlakken als bij poedercoaten. Onze omgevingslucht bestaat voor 78% uit stikstof, bijna 21% uit zuurstof plus diverse andere gassen. Omdat de moleculen van stikstof, zuurstof en de andere gassen verschillend in grootte zijn, hebben ze verschillende snelheden, veroorzaken turbulentie en daardoor een onrustig spuitbeeld met veel overspray. Met uitsluitend stikstof is dit hele proces veel beter beheersbaar.



NIEUW APPARAAT IN BESTAANDE INSTALLATIE

Wat je daarvoor nodig hebt, is een overzichtelijk apparaat dat een onderdeel wordt van de bestaande installatie. Alles kan dus blijven staan, er komt alleen iets bij. Het nieuwe apparaat reinigt om te beginnen de perslucht via drie filters van olie, stof en luchtvochtigheid. Daarna worden de gassen bij natlak via een membraanfilter gescheiden, waardoor er bijna uitsluitend stikstof overblijft, die via een chiller op gelijke temperatuur gehouden wordt. Daarna wordt de lucht geïoniseerd (dus + of - geladen) en – bij natlak – via een verwarmde spiraal in de slang naar de spuitapparatuur op een temperatuur van ongeveer 40 °C gebracht (instelbaar van 0-80 °C). De warme stikstof komt met de natlak in aanraking en verwarmt deze, waardoor de viscositeit van de lak omlaaggaat. Daardoor zijn er minder verdunners nodig en wordt de droogtijd korter.

Het bedrijf Eurosider uit Italië biedt deze stikstof-generatoren aan: voor natlak NitroThermSpray geheten en voor poeder Polyfluid. Deze apparaten komen in het hart van de bestaande installatie te staan en zetten perslucht om in stikstof (ongeveer 95%). Het resultaat is een duidelijk hogere kwaliteit, een gladder oppervlak (weinig tot geen sinaasappelhuid), betere kantendekking, betere penetratie (Kooi van Faraday), een gelijkmatige laagdikteverdeling, minder overspray, kortere droogtijden, een hogere baansnelheid, en een enorme lak-/ poederbesparing. De besparing bedraagt volgens Eurosider bij poeder ongeveer 15% en bij natlak tussen de 20 en 30%.



HOGERE APPLICATIESNELHEID

Emeline Lumeau van Eurosider: “Door de luchtvochtigheid nagenoeg uit te bannen, voorkom je ophoping van poeder in de spuitapparatuur. Er ontstaat een direct waarneembaar rustiger spuitbeeld met een goed beheersbare stikstofstroom. De coating komt er strakker op te zitten, je hebt geen frame-effect meer, een hogere applicatiesnelheid en veel minder overspray en luchtverbruik door de hogere stikstofsnelheid. Wij gaan uit van een gemiddelde terugverdientijd op de investering van zes tot negen maanden, alleen al op lakbesparing. Eurosider bestaat sinds 1973, wij ontwerpen en maken de stikstofgeneratoren. We hebben patent op diverse systemen, waaronder de toepassing van stikstof tijdens natlak- en poedercoatmethoden. Op die systemen geven we ook garantie.”

Stikstof is vrij van ongerechtigheden en als tamelijk inert gas gaat het geen verbinding aan met de coatingcomponenten tijdens de applicatie. De stikstof-generator komt te staan tussen de compressor en de installatie voor poedercoaten of natlakken. Het gaat om een modulair systeem. Een kenmerk van de Eurosider-systemen is dat de temperatuur (kamertemperatuur) bij de spuitmond altijd onder controle is, evenals de luchtvochtigheid. De temperatuurcontrole en ionisatie verbeteren de prestaties van het systeem bij zowel poedercoaten als natlakken. Door de temperatuurcontrole kan de applicatie altijd, onafhankelijk van de buitentemperatuur, gelijkmatig worden uitgevoerd.

Bij poedercoating noemt Eurosider als voordelen een verhoogde transferefficiency van 75 naar 85%, een hogere vloeibaarheid van het poeder tijdens de applicatie, een lager poedervolume bij het uiteinde van het spuitpistool en een uniforme kleur. Als een cycloon wordt toegepast, kan bovendien 99% van het poeder teruggewonnen worden.

nitrotherm spray
polifluid

MARKTEN

Bij natlak wordt, zoals gezegd, een membraanfilter toegepast die bestaat uit asymmetrische holle vezels en die werkt volgens het principe van selectieve filtratie. De scheiding van stikstof en andere gassen gaat door middel van sturing op de grootte van de moleculen. De membraanfilter is gepatenteerd en vergt verder geen onderhoud. Eurosider geeft daar een garantie op van 15 jaar. De druk waarmee bij natlak gespoten wordt, is 1.013 bar. Doordat het stikstofmolecuul kleiner en lichter is dan de andere luchtbestanddelen, is de toevoersnelheid naar de spuitmond zo’n 30% hoger. Daardoor is er minder druk nodig en heb je ook minder overspray.

Emeline Lumeau: “Al met al praten we over een schonere werkomgeving en een hogere finish-kwaliteit. We denken erover na om de zuurstof die we door de luchtfiltratie scheiden, terug te winnen en naar de oven te sturen, wat ook weer de nodige voordelen oplevert. De maximale laagdikte die met dit systeem kan worden bereikt, is 300 micrometer. Onze markten zijn onder meer de automobielindustrie, luchtvaart, elektronica, hout, metaal en kunststoffen. We hebben grote, zeer bekende afnemers over de hele wereld, maar in Nederland en België zijn er nog maar weinig klanten. In Nederland zou met name de offshore een interessante markt kunnen zijn, maar ook de scheepsbouw, met name jachten. Met ons systeem kun je ook ter plekke spuiten voor onderhoud”