Bij de uitreiking van de ION Borghardt Award 2021 tijdens de Materials+Eurofinish+Surface 2021 sleepte HS Protect de tweede prijs in de wacht. Omdat hun gelijknamige product zich uitermate onderscheidt op het gebied van duurzaamheid is er alle reden om voor dit themanummer eens uitgebreid stil te staan bij de kenmerken daarvan. Bij nadere bestudering blijkt dit bedrijf ook nog andere producten te maken die sterk vernieuwend zijn. Hoog tijd dus voor een kennismaking.
Het bedrijf bestaat sinds 2012 en heeft een aantal moeilijke jaren gehad, omdat de markt naar eigen zeggen nog niet klaar was voor het innovatieve en ecologische product. Ook komt het bedrijf van oorsprong niet uit de coatingwereld. “Voordat ik met HS Protect begon, heb ik decennialang in de constructie gezeten”, zegt directeur Herman Bertier. “Wij maakten ramen en deuren voor projectontwikkelaars. Bij de oplevering zagen we vaak veel schade aan de kozijnen. Als je dan vroeg: wie heeft dat gedaan, kwam er geen antwoord. En op de vraag: wie gaat dat betalen, bleef het helemaal stil. Toen zijn we eens met onze mensen gaan zitten om na te denken over de ontwikkeling van een product om die problemen te voorkomen. Al snel hadden we daarvoor enkele vereisten opgesteld: het moest zeer gemakkelijk aan te brengen zijn en ook weer zeer gemakkelijk te verwijderen zijn zonder achterblijvend residu. En het moest honderd procent ecologisch zijn. We zagen immers in de markt dat de groei van bedrijven niet louter gebaseerd was op hun prestaties, maar ook omdat men een antwoord gevonden had op de vraag hoe om te gaan met de ecologische uitdaging in de toekomst. Daarom zijn wij ook begonnen met ecologisch verantwoord te gaan formuleren.”
Na een jaar of drie flink doorwerken in het laboratorium kwam men tot de vaststelling dat er om te beginnen gewerkt moest worden met afvalplastics om daarmee, samen met water, via dispersie de gewenste tijdelijke beschermingscoating te produceren. Ook wilde men niet afhankelijk zijn van de petrochemische industrie of andere lineaire bronnen. Volgens Bertier heeft men tijdens de ontwikkeling met vertrouwen gekeken naar de circulaire economie en van daar uit een cradle-to-cradle-systeem ontwikkeld. En zo ontstond HS Protect: een luchtdrogende tijdelijke coating die producten tijdens productie, transport en/of opslag beschermt tegen krassen, beschadigingen, verkleuring en verwering. Het product is geschikt voor alle non-poreuze materialen zoals glas, staal, kunststof en zelfs beton. Aanbrengen gaat het best met een airless verfspuit. De folie hecht direct op de ondergrond en vormt in circa dertig minuten een dunne filmlaag. Om de volledig sterkte te bereiken, moet het 24 uur uitharden. Is de bescherming niet meer nodig, dan is het product makkelijk van de ondergrond af te trekken.
MILIEUVRIENDELIJK BLIJVEN
Herman Bertier: “Het gaat om volledig gerecycleerde plastics in een honderd procent watergedragen product, volledig vrij van vluchtige organische stoffen en SVHC-vrij. Ook scoort het laag bij het zogenoemde CO2-equivalent. Het gebruik van polyurethaan bijvoorbeeld betekent per kilo polyurethaan een CO2-equivalent van 4,99 kilo. Het CO2-equivalent van een kilo van onze polymeer HS Protect is 0,086 kilo, dus 86 gram. Dat is een heel groot verschil. Zelf bij polyethyleen is het CO2-equivalent nog wel 2,4 kilo en bioplastics zitten op 2,1 kilo CO2-equivalent. Deze cijfers komen uit een studie deze zomer, geverifieerd door het bureau Veritas dat is uitgevoerd op basis van ISO 14067. Dat wij de tweede prijs hebben gekregen bij de ION Borghardt Award 2021, zien wij als een erkenning voor de jaren dat wij aan het product hebben gewerkt. Wij zijn daar echt tevreden mee. We zien het ook als een uiting van een groeiend besef dat een volledig circulaire economie waarbij afval in principe niet bestaat en dat we iets moeten doen aan de CO2-uitstoot steeds breder gedragen wordt.” In het kader staat de motivering van de jury voor de tweede prijs.
JURYRAPPORT OVER HS PROTECT Vanaf de opstart in 2012 werkt HS Protect uitsluitend met gerecycleerde plastics om watergedragen, tijdelijke beschermingscoatings te ontwikkelen en produceren. Nog lang voor de meeste ondernemers en consumenten wakker lagen van het plastic-probleem was HS Protect innovatief en uniek in de marktintroductie. Ook zeer positief is dat HS Protect het materiaal weer inneemt! Dan is er sprake van een cirkel. Positief is ook de CO2-reductie die cijfermatig is onderbouwd en het vermijden van gevaarlijke stoffen tijdens de processen. Wat vroeger gestort afval was, heeft HS Protect omgevormd tot een waardevolle, robuuste, duurzame en ecologisch hoogwaardige oplossing voor de tijdelijke bescherming van schadegevoelige oppervlakken in het licht van een circulaire economie: hierdoor is HS Protect onafhankelijk van petrochemische of andere lineaire materiaalbronnen voor het vervaardigen van hun producten voor de bescherming van uitdagende toepassingen zoals windmolens en installaties van waterzuiveringsstations. |
HS Protect plaatste een bericht over die prijs op LinkedIn en dat bleef niet onopgemerkt. Direct kwamen er reacties uit heel de wereld, onder meer vanuit Rusland en Azië, over mogelijkheden om deze tijdelijke beschermcoating te kunnen gaan toepassen. Die prijs heeft dus impact op het bedrijf. Maar op de lauweren rusten is er niet bij, al was het maar omdat er nieuwe vragen uit de markt kwamen en komen. Zo kwam er heel vaak de vraag of HS Protect niet een anti-corrosie coating kon maken. Na een jaar of drie sleutelen aan het product HS Protect is men daar nu in geslaagd. Herman Bertier: “We hebben daar veel onderzoek naar gedaan. Het is niet voldoende om er een paar anti-corrosieve additieven bij te gooien. Wij moesten opnieuw milieuvriendelijk blijven, dus vrij van Chroom-6, van natriumnitriet en vrij van anti-corrosieve pigmenten. Het is een heel moeilijke oefening geweest, maar we hebben vanuit HS Protect een coating ontwikkeld die het elektrochemisch corrosieproces volledig onderbreekt zodat corrosie geen kans krijgt of heel sterk wordt vertraagd. Dat product richt zich op de onmiddellijke stopzetting van vliegroest op metalen oppervlakken.”
AFPELBARE AUTOVERVEN
Deze spatjes roest worden ingekapseld door de tijdelijke beschermcoating en gaan met die coating mee als die van het oppervlak wordt verwijderd. Toepassing van deze coating vindt vooral plaats bij bepaalde metaalobjecten die per schip getransporteerd moeten worden, maar te groot zijn voor plaatsing in een zeecontainer. Ze komen dan op het dek van het schip te staan en worden volledig ingewikkeld in tapijten en plastics om roestvorming te voorkomen. Toch blijken die producten bij aankomst aan de andere kant van de oceaan vaak volledig aangetast te zijn door vliegroest. Een soortgelijk verhaal geldt voor het transport van wieken voor windmolens. HS Protect heeft ook een vraag uit de voedingswereld gekregen over een beschermingsmethode voor gegalvaniseerde rekken in een magazijn. De poten daarvan beginnen na twee jaar roestvorming te vertonen. Het stoppen van het corrosieproces toont aan dat de ontwikkelde anti-corrosie coating ook daarvoor geschikt is. HS Protect stelt dat die coating tot tien jaar bescherming biedt.
Een andere coating die het bedrijf maakt, is de zogenoemde afpelbare beschermende autoverf. Met die coating zitten volgens Bertier nu drie van de vijf grootst autofabrikanten in de laatste testfase. De autowereld wil ook af van de vluchtige organische stoffen en SVHC-stoffen en de afpelbare beschermende en transparante coating speelt daarop in. Deze coating wordt, op verzoek van de koper, als allerlaatste stap op de auto gespoten voordat die de weg opgaat. Deze autoverf beschermt de auto tegen de kleinste krasjes of verwering. Als je die auto na pakweg vijf jaar wil verkopen, haal je die afpelbare coating van de auto en dan staat daar een auto alsof die gisteren uit de fabriek is gekomen. En weer een andere coating is bedoeld voor het beschermen van spuitcabines bij autoschadeherstelbedrijven.
KAPITAALRONDE
Herman Bertier: “Wij zijn nu stevig aan het nadenken over het uitzetten van een kapitaalronde, omdat wij merken dat toch wel heel grote bedrijven in ons geïnteresseerd zijn. We willen dit zorgvuldig en stap voor stap doen. We mikken op vijf miljoen euro, maar het gaat niet alleen om geld, maar ook om meedenken over productverbetering en andere toepassingen. Voorop staat dat bedrijven meedoen die denken zoals wij, die dus groene technologie willen toepassen die onder meer een reductie van CO2-uitstoot realiseert. Dit sluit een partner uit de automobielindustrie niet uit. Als de kapitaalronde slaagt, willen we de productiecapaciteit sterk uitbreiden, het personeelsbestand van de huidige vier medewerkers laten groeien naar minimaal vijftien medewerkers en verhuizen naar een grotere locatie. We worden steeds meer een internationaal bedrijf. We zijn zeer actief in het Midden-Oosten en in Zuidoost-Azië. Door de toenemende vraag en stijgende transportprijzen zijn we aan het nadenken over een productielocatie in het buitenland. Het Midden-Oosten lijkt mij logisch, gezien de winden die daar vaak verrijkt zijn met woestijnzand. Het op één na hoogste gebouw ter wereld komt in Abu Dhabi en dat wordt zowel aan de binnen- als aan de buitenkant helemaal beschermd met HS Protect. Eén van de hoogste gebouwen in Europa is men aan het bouwen in Warschau en dat wordt tijdens de opeenvolgende bouwfases beschermd met HS Protect. De markt begint ons meer en meer te kennen.”
Meer informatie:
www.hsprotect.be