Jaap van Peperstraten

De spanning richting de Week van de Oppervlaktetechnologie (WOT 2018) begint duidelijk voelbaar te worden. Deze vindt plaats van 13 tot en met 15 november in hallen 7, 3 en 4 van de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Via een zeer uitgebreid en indrukwekkend programma vindt u alle nieuwste ontwikkelingen en inzichten bij elkaar op het gebied van oppervlaktebehandelingen en -technieken. Ook is er een Algemene Ledenvergadering voor ION-leden en wordt de winnaar van de ION Borghardt Award bekend gemaakt.



Oppervlaktebehandeling is van essentieel belang voor de gehele maakindustrie, het voegt een onmisbare waarde toe aan producten. De maakindustrie is veeleisend, maar ook de grenzen van de technische mogelijkheden worden steeds verlegd: nog sneller, nog kleiner, nog duurzamer en nog hogere kwaliteit. Dit vraagt ook van de oppervlaktebehandelende branche een constante stroom aan innovaties, zowel op het gebied van de gebruikte grondstoffen, alsook op het gebied van de toegepaste productieprocessen en materialen. Daarom komen er ook veel innovaties aan bod tijdens de WOT 2018. Meer dan 175 aanbieders tonen hun oplossingen, technologieën, machines en bewerkingen voor oppervlaktebehandeling. Hierbij komen alle vakgebieden aan bod, zoals allerlei voor- en nabehandelingen en diverse coatingtechnieken. Mis het niet, registreer u nu voor op surfacecampus.nl met voorregistratiecode 500.007.19 en u heeft gratis toegang tot SURFACE Campus 2018.



Voor veel van de productieprocessen in de branche zijn gevaarlijke stoffen (SVHC-stoffen) of zelfs kankerverwekkende stoffen (CMR-stoffen) noodzakelijk als processtof. Om het gebruik hiervan te minimaliseren, wordt de wet- en regelgeving steeds stringenter. Voor de industrie betekent dat een voortdurende zoektocht naar veiligere alternatieven die ook tot de gewenste kwaliteit leiden. De SURFACE Campus, een ION Congres Campus, diverse inspiratiepleinen, doe-het-zelf-activiteiten, workshops, masterclasses, een innovatieaward en netwerkmomenten bieden een ongekende mogelijkheid om in korte tijd een diepgaand inzicht te verwerven in duurzame productieprocessen voor verduurzaamde producten. Op de WOT 2018 ontdekt u de nieuwste mogelijkheden en oplossingen, nieuwste technieken en materiaalvraagstukken. U vindt er elk denkbare oppervlaktebehandeling en alles van raw materials tot en met oppervlaktebehandeling. Voor de organisatie van het evenement werken 30 brancheverenigingen, 20 kennisinstituten, 200 innovatieve bedrijven, vijf ministeries en rijksdiensten samen.

Natlakken. Foto: DAF Trucks

THEMAPLEINEN

De SURFACE Campus is het grootste specialistische vakevent voor oppervlaktetechnieken in de Benelux en biedt inspirerende exposities, innovaties en een uitgebreid kennisprogramma. U ontdekt hoe processen en bewerkingen efficiënter, beter of gemakkelijker kunnen, welke behandelmethoden de markt gaan veroveren en welke productinnovaties hun intrede hebben gedaan. Hoe blijft u met uw bedrijf vooroplopen? Hoe speelt u in op de nieuwste trends? Kom met uw ondernemersvraagstuk, applicatie-uitdaging of gebruikersbehoefte naar SURFACE Campus 2018 en laat er bijvoorbeeld samples testen. 



Behalve kennis opnemen via lezingen en presentaties, wordt u ook uitgedaagd om zaken zelf te doen en te ervaren op diverse exposities en themapleinen waar u van alles kunt zien, ontdekken en uitproberen. Op de expositie van de ION Borghardt Award zijn de tien meest duurzame innovaties in het vakgebied te vinden. In het SURFACE Lab kunnen applicateurs, professionals in de maakindustrie en OEM’ers de specifieke eigenschappen van materialen en hun kwaliteitsverschillen ontdekken. Ze kunnen zelf aan de slag kunt met diverse meetapparatuur en naar wens hun eigen samples testen op laagdikte, krasvastheid, ruwheid, weersbestendigheid, hechting, elasticiteit en porositeit. Diverse ION-experts zullen uitleg geven over de voorspellende tests én de betrouwbaarheid hiervan. In het SURFACE Lab verzorgt Vereniging ION ook een introductie van de cursus Inhouse Control Medewerker. Op het 3D-plein zijn diverse printtechnieken te zien, met onder meer kunststof, beton en metaal. Er wordt bovendien aandacht besteed aan het behandelen van 3D-geprinte producten én aan 2,5D-printing: de potentiële nieuwe gamechanger van de branche. Op het Houtplein laten exposanten de mogelijke toepassingen en bewerkingen van hout zien en het effect van kleur. Het Verfplein is een nieuw initiatief om bezoekers de nieuwste mogelijkheden, oplossingen en toepassingen van coatings te laten ervaren. Technieken zoals stralen, spuiten en poedercoaten kunt u virtueel uitproberen. Maar ook is er een Reinigingsplein met diverse voorbeelden van reinigingsmethodes en -apparatuur, een Veiligheidsstraat dat diverse ontwikkelingen toont op het gebied van veilig werken en veiligheid en een Composietenplein met diverse mogelijkheden van coatings op composieten. Verder is er aandacht voor de Kunstenaar in de Oppervlaktetechnologie 2018/2019 (Patrick Visser) met een imposant kunstwerk van de kunstenaar.

Meetinstrument toepassen voor kwaliteitscontrole

CONGRES CAMPUS: INFORMATIEF KENNISPROGRAMMA

De ION CONGRES Campus biedt maar liefst 75 lezingen en presentaties die een specifiek onderwerp diepgaand behandelen. Het congres vindt plaats in hallen 7 en 4 van de Brabanthallen en is te vinden achter de ION Business Lounge. Er worden doorlopend lezingen, masterclasses en best practices gehouden. Lezingen en presentaties zijn ingedeeld naar diverse thema’s (materialen/oppervlaktebehandelingen). Een overzichtelijk programma staat op de website. 



Op 13 november is er bijvoorbeeld de Masterclass: Corrosie en bescherming tegen corrosie onder leiding van prof.dr.ir. Arjan Mol en dr.ir. Hans van der Weijde, en de presentatie Een duik in de wereld van normalisatie: ISO 12944 en EU-restrictie voor de toepassing van di-isocyanaten van Suzanne Dietz van de NEN, en presentaties over Qualicoat, Qualisteelcoat en Qualanod(specificaties). En is er aandacht voor blootstelling aan SVHC- en aan CMRstoffen en de webtool Metaal en Milieu. Op 13 november is ook de bekendmaking van de winnaar van de ION Borghardt Award, de uitreiking van Henk de Man Memorial Award en zijn er masterclasses over kleur en over energietransitie. Daarnaast zullen de (voor licentiehouders verplichte) update-vergaderingen van de kwaliteitslabels Qualicoat, Qualisteelcoat en Qualanod ‘s middags openbaar zijn. De respectievelijke presidenten van deze internationale kwaliteitslabels zullen de waarde van de labels voor het voetlicht brengen. ‘s Avonds is er een Businessavond met show (alleen voor exposanten en genodigden).



DE TOEKOMST VAN OPPERVLAKTEBEHANDELINGEN

Op 14 november is er onder een meer de lezing Ontwikkelingen in pre-anodiseren van Harmen IJdema, de lezing Low temperature zinc phosphate: An innovative concept reduces process costs and safes money (Engels) en een combipresentatie over innovaties binnen de conservering van staalconstructies. Verder zijn er diverse presentaties, bijvoorbeeld over Thermisch spuiten en lasercladden, over De zoektocht naar een bio-coating, over Dunne film zonnecellen verwerkt in gevelelementen en over Verscherpte brandveiligheidscontroles op regelgeving en handhaving op gevels. 



15 november begint met een Algemene Ledenvergadering Vereniging ION (alleen toegankelijk voor ION-leden) gevolgd door vele lezingen, bijvoorbeeld over Voedselveiligheid en oppervlaktetechnologie: hygiënisch ontwerpen in relatie tot voedselveiligheid en kwaliteit, over de toekomst van oppervlaktebehandelingen bij ASML, over Oppervlaktereiniging door middel van enzymen, over Hoe dompelverzinkt staal gesmeerd loopt in persgereedschap van de meest kritische automobielproducenten en een Interactieve masterclass Do’s en don’ts van coatinginspectie en rapportage. Ook is er een Masterclass (theorie) dan wel een Training (praktijk) Inhouse Control Medewerker.

Zien ervaren en beleven op de Surface Campus

OPEN BEDRIJVENDAG

Veel mensen kennen de mogelijkheden van de oppervlaktetechnologie onvoldoende. En er zijn veel mensen die wel hun werk doen, maar nooit het eindresultaat daarvan zien. Op de expositie Trots op het Werk tonen diverse exposanten bijzondere én alledaagse eindproducten die dankzij hun oppervlaktebehandeling unieke prestaties leveren. Deze expositie is bedoeld om het eindresultaat van de vele vormen van oppervlaktetechnologie te laten zien. 



Op 16 november is het open bedrijvendag. Het doel is om vooral niet-branchegenoten te laten zien wat er in werkelijkheid allemaal nodig is om een product te verduurzamen, te verfraaien of van betere eigenschappen te voorzien. Onder de bezoekers kunt u denken aan (hoge) scholen, (potentiële) klanten, autoriteiten en mogelijk zelfs conculega’s. Wilt u als bedrijf meedoen? Meld u dan aan bij het secretariaat van Vereniging ION. Een e-mail is voldoende met onder meer de vermelding van bedrijfsnaam, vestigingsadres, de naam van de contactpersoon met contactgegevens en de activiteiten van uw bedrijf die u wilt tonen tijdens de open dag.