Jaap van Peperstraten

Donk Industries ontwerpt en maakt allerlei aluminium producten, geeft ze een nabewerking en doet ook het poedercoaten zelf. Dit vanuit de bedrijfsfilosofie dat ze hun klanten van a tot z willen ontzorgen. Voor al dat werk beschikt het bedrijf over veel verschillende afdelingen met in totaal 140 medewerkers. Ze hebben nooit overwogen het poedercoaten uit te besteden. Alles zelf doen voorkomt communicatieproblemen en leidt makkelijker tot een constante, hoge kwaliteit, is de redenering. Wat betekent dit alles voor het productieproces? 

Een belangrijk gevolg van deze benadering is een groot aantal verschillende werkzaamheden en afdelingen. De matrijzen worden immers zelf gemaakt, evenals de tekeningen daarvoor. Het gewenste aluminium kan op verschillende manieren worden geproduceerd.

Bijvoorbeeld handmatig coquille gieten voor klein seriewerk in matrijzen van stalen blokken, hogedruk spuitgieten voor grotere series of wat complexere delen, vacuüm gieten van aluminium als een heel hoge kwaliteit gewenst wordt, Zamak-spuitgieten met een zink-aluminium legering waarmee je heel dunwandig kunt spuitgieten, maar ook kunststof spuitgieten en tot slot handmatig slijpen. 

De gehele productielijn kent veel verschillende afdelingen, zoals een gereedschapsmakerij, een gieterij, een nabewerkingsafdeling (frezen), een zagerij voor profielen, twee poedercoatlijnen en een assemblage-afdeling. “Wij maken heel veel verschillende producten voor veel verschillende markten en dat doen we al negentig jaar”, vertelt Gilbert Schmitz, hoofd verkoop. “We werken in ploegendiensten en zijn met name gespecialiseerd in klein en middelgroot seriewerk, zowel qua aantallen alsook qua gewicht van de producten. Dus vanaf twintig gram tot een kilo of tien maximaal.” 

Gilbert Schmitz..JPG
Gilbert Schmitz

ALLES IN EIGEN HAND
In-house worden talloze verschillende producten gemaakt en gepoedercoat, variërend van extrusieprofielen, aluminium gietstukken, diverse producten voor zonweringen en assimilatieverlichtingsbakken voor tuinkassen, tot allerlei behuizingen voor verlichtingsarmaturen en andere apparaten, alsook allerlei consumentenartikelen – eigenlijk ieder onderdeel van aluminium of waar iets van kunststof aan zit.

De markten waarvoor het bedrijf produceert, lopen uiteen van elektronica, medische industrie, automobielindustrie tot lucht- en ruimtevaart, offshore en zonweringsindustrie. “Voor de offshore-wereld hebben we in de loop van tientallen jaren heel veel ervaring opgedaan om de juiste combinatie te maken die lang bestand is tegen de inwerking van zout en zonlicht. 

Die combinatie heeft betrekking op het gietstuk, de juiste aluminium-legering, de voorbehandeling en het poedercoaten. We hebben ook heel veel testen gedaan om die combinatie zo goed te krijgen. Daarbij gaat het onder meer om verlichtingsdelen op schepen, boortorens en op windmolens op zee.” 

Handmatige poedercoatlijn voor klein seriewerk..jpg
Handmatige Poedercoatlijn voor klein sierwerk

De afdeling poedercoaten is opgesplitst in twee lijnen: een volledig geautomatiseerde lijn voor groot seriewerk en een handmatige lijn voor klein seriewerk en voor werk waarbij snelle kleurwissels
gewenst zijn. De chemische voorbehandeling bestaat uit ontvetten, beitsen, spoelen en dan drogen in een droogoven. De baden zijn louter en alleen gemaakt voor de behandeling van aluminium. De ovenbehandeling heeft niet alleen als doel te drogen, maar ook om luchtinsluiting in de producten zoveel mogelijk tegen te gaan. 

De automatische lijn en de handmatige lijn komen aan de achterkant weer bij elkaar voor de moffeloven. Op de producten wordt geen primer aangebracht, alleen één of meer lagen poedercoating. Voor offshore toepassingen zijn dat vaak drie lagen. Soms staat in de automatische lijn een spuiter in de cabine om op bepaalde plekken een extra laag aan te brengen. De totale laagdikte varieert van enkele micrometers tot ongeveer 200 micrometer.

KWALITEITSCONTROLES
“We hebben nooit overwogen het poedercoaten uit te besteden. We willen juist alles in eigen hand houden. Bij uitbesteding krijg je te maken met zaken als transport en communicatie, maar ook met eventuele beschadigingen en afkeur. En dan krijg je discussie; ook eventuele miscommunicatie kunnen we zodoende ondervangen. Verder neemt bij uitbesteden de doorlooptijd toe en die heb je dan niet in de hand.

Wij kunnen vanaf de opdrachtbon in twee tot drie weken een product ontwerpen, maken, nabewerken, poedercoaten en assembleren. Al die handelingen hebben we  op elkaar afgestemd. Wij zijn altijd volledig verantwoordelijk voor onze producten en hebben hier één aanspreekpunt. Ook als het bijvoorbeeld gaat om het assembleren van aluminium onderdelen waar een kunststof deel in moet passen.” 

Die totale verantwoordelijkheid betekent ook: regelmatige kwaliteitscontroles in de hele productie. Een belangrijk aandachtspunt vormen de luchtinsluitingen die tijdens de productie kunnen ontstaan. Die zijn vast te stellen door simpelweg het gewicht van producten te meten. Als iets 1,8 kilo moet wegen en het weegt 1,76 kilo, dan zijn er dus luchtinsluitingen. Bij het vervaardigen van prototypes maakt het bedrijf ook gebruik van moldflow analyseapparatuur, om vroegtijdig te zien waar luchtinsluitingen kunnen ontstaan. Verder worden visuele controles uitgevoerd bij het nabewerken, poedercoaten, assembleren en verpakken. Aandachtspunten zijn kleur, glansgraden en gewenste texturing op het eindproduct.

Die controles zijn extra belangrijk vanwege de flexibiliteit in de bedrijfsvoering. Donk Industries kan alle genoemde bewerkingen doen, maar ook slechts een deel daarvan als de klant dat wil. Ook zijn er klanten met klein seriewerk, korte doorlooptijden of klanten die niet vast willen zitten aan een bepaalde levertermijn. Die flexibiliteit zou kunnen gaan botsen met de vereiste kwaliteit, wat het bedrijf door regelmatige controles en automatisering wil ondervangen.

GROENE TOEKOMST
Hoe ziet het bedrijf de toekomst? Gilbert Schmitz: “Wij hebben maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan en kijken dus goed hoe we afval kunnen verminderen dan wel hergebruiken, en hoe we energiebesparing en -hergebruik kunnen realiseren. Wanneer je als productiebedrijf in Nederland wilt blijven voortbestaan, dan moet je op die gebieden echt stappen maken. Zo willen we zonnepanelen op ons dak gaan plaatsen en warmte uit de ovens gaan terugwinnen. 

Ook willen we verder gaan met automatiseren, met name in de gieterij. Maar alles moet in samenhang bekeken worden, want als producten bijvoorbeeld sneller uit de gieterij komen, heeft dat invloed op alle stappen daarna. Verder zien we bij grote productiebedrijven in Europa de tendens om de productie van China naar Europa over te hevelen. Dan zullen wij ook vaker  in beeld komen, zeker als we passen in het plaatje van groen ondernemen.”

MEER INFORMATIE
www.donkindustries.nl