Jaap van Peperstraten

Altijd is er wel iemand met de grootste en dit geval is dat het bedrijf Alucol dat naar eigen zeggen beschikt over de langste anodiseerbaden ter wereld. De baden zijn namelijk 22 meter lang, 1,3 meter breed en 2 meter diep. Die badenreeks wordt gebruikt voor het naturel anodiseren. Daarnaast is er een “kleine” badenreeks waarvan de baden geschikt zijn voor producten tot 7,5 meter lang zijn, 35 centimeter breed en 1,5 meter hoog. Deze reeks wordt gebruikt voor naturel- en kleuranodiseren.

Aan dat kleuranodiseren heeft Alucol zijn naam te danken. Die naam is afgeleid van Aluminium Colouring. Dat is dus het specialisme, maar dat wil niet zeggen dat het naturel anodiseren in de grote badenreeks maar bijzaak is. “De vorige bedrijfseigenaar heeft hiertoe in 2008 het initiatief genomen”, zegt Frank Veelenturf, directeur van Alucol. “Hij zag een gat in de markt voor deze unieke lengte en wel in het bijzonder voor het anodiseren van masten voor zeilboten. Sinds 2011 is deze productielijn met succes operationeel, wekelijks krijgen we hier masten voor zeilboten. Onlangs ook het complete onderstel van een catamaran: de twee drijvers en het middendeel, de opbouw en dakconstructie en leuningen, zijn hier allemaal het bad in gegaan. Hier kan dat.”

Alucol is sinds 1 januari 2016 onderdeel van de BWB-Group uit Zwitserland die elf vestigingen telt, voornamelijk in Zwitserland. Bij Alucol gaan naast masten van zeilboten ook regelmatig grote en zware machineplaten, tentkokers, lange en zware profielen en complete trappen, afschermingen en leuningen de productielijn in. Vaak zijn er ook producten waarvan de onderdelen al aan elkaar zijn gelast. “Reinigen, ontvetten en beitsen vormen bij ons de voorbehandeling van het anodiseren. Het is van wezenlijk belang dat dat goed gebeurt. Als je slecht voorbehandelt, blijf je dat altijd zien in het eindproduct.”

Frank Veelenturf

CONSTANTE BADKWALITEIT

Het ontvetten gebeurt met een alkalisch reinigingsmiddel. Een aantal jaar geleden is het bedrijf overgestapt op boraatvrije reinigingsmiddelen. Veelenturf noemt die middelen veel beter voor de gezondheid van de medewerkers en het milieu. En ze bieden tegenwoordig dezelfde kwaliteit in het proces als voorheen de boraathoudende reinigingsmiddelen. Na het ontvetten volgt meestal het beitsen. Bij extrusieprofielen is er dan altijd aandacht voor mogelijke persstrepen op die profielen. Alucol heeft toevoegingen aan de beits achter de hand om die persstrepen zoveel mogelijk te minimaliseren. Je kunt ze daarmee niet echt wegkrijgen, maar met de toevoegingen worden de metalen beter gebonden waardoor die strepen minder duidelijk zichtbaar zijn.

“Wat wij heel erg belangrijk vinden, is dat we onze badkwaliteit zo constant mogelijk houden. Dat betekent dat wij onze processen zo ingericht hebben dat we niet eens in de zoveel tijd ons complete bad hoeven te dumpen. De baden in de 22 meter lijn hebben een inhoud van ongeveer honderd kuub. Als je dan in één keer je ontvettingsmiddel kwijt wil, heb je wel een uitdaging. Wij sturen onze processen zo dat we via regelmatige metingen en gedoseerd bijvullen de badkwaliteit zo constant mogelijk houden. Gelet op het type bad sturen we binnen bepaalde bandbreedtes, afhankelijk van wat er in- en uitgesleept wordt en verdampt. Dit hebben we samen met onze chemieleverancier zo uitgedacht.”

Een ligger van een catamaran die in zijn geheel na de ontvetting het spoelbad in gaat.

MACHINEPLATEN

In de 22 meterbaden worden vaak ook de grote en zware machineplaten voor de machinebouw behandeld. Deze volumineuze platen zijn drie à vier meter lang en maximaal 1,8 meter hoog. Ondanks het grote volume hebben deze platen nauwelijks invloed op de badtemperatuur en badinhoud. Als je hoge kwaliteit wil leveren, moet je bij die platen wel goed in de gaten houden of er geen reststoffen van het frezen op zitten. Ook gaat er veel aandacht uit naar de vele gaatjes die veelal afgestopt moeten worden. Door de complexe vormen van de machineplaten moet voorkomen worden dat er luchtinsluitingen ontstaan in holtes waar dan geen vloeistof bij komt. Alucol heeft hiervoor hulpmiddelen gemaakt, zoals trechters, die vooraf aan het product worden gemonteerd waarmee ze de vloeistof stuurt om naar een bepaalde plek toe te stromen. Die hulpmiddelen zijn afgestemd op de vorm en grootte van het product.

“Het type product dwingt eigenlijk de voorbehandeling af. We krijgen ook vaak samengestelde producten die door de klant aan elkaar zijn gelast. Dan is het de vraag hoe je die in zijn geheel door de lijn krijgt gelet op opspannen, ontluchtingsmogelijkheden, of het wel of niet gebeitst moet worden enzovoorts. Maar ook bij onze kleine lijn, nou ja, ik denk dat baden van 7,5 meter lang voor veel bedrijven best wel groot zijn, hebben we vaak producten met kleine holtes die je heel goed in de gaten moet houden. Het gaat hier vaak om profielen die extra aandacht nodig hebben bij de voorbehandeling en die in zijn geheel goed gespoeld moeten worden zodat er bijvoorbeeld geen beitsresten achterblijven. Alkalische resten van het ontvetten en beitsen dien je te voorkomen als je met de producten het zure milieu van het anodiseren in gaat.”

Een overview van de 22 meter lange badenreeks bij BWB-Alucol

PERMANENTE UITDAGINGEN

Wat de toekomst betreft, houdt Alucol de ontwikkelingen in de markt goed in de gaten. De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd, onder meer door een aantal nieuwe baden in gebruik te nemen, waardoor de procesgang veel effectiever en efficiënter is geworden. We kunnen daarmee ook de kwaliteit verder verbeteren plus meer kleuren leveren. Bij kleur moeten we er altijd goed op letten dat de kleur zo constant mogelijk is. Het anodiseren is een batch- en een dompelproces. Dit betekent dat het onderste profiel het bad het eerste raakt en als laatste er uitkomt en dus meer kleurstof krijgt. Ook moet de tolerantie tussen de ene en de andere charge minimaal zijn. Naast een visuele beoordeling, wat het meest belangrijk is gezien de verschillende basismaterialen, meten we ter onderbouwing sinds kort ook alle charges met een spectrofotometer. Hiermee kunnen we een constantere kwaliteit leveren. Ook houden we de ontwikkelingen op het gebied van pre-anodiseren goed in de gaten en denken we na over mogelijkheden om in de toekomst ook andere lagen aan te kunnen brengen na het anodiseren.”