Chris van Bokkum

De rubriek Mijn Mening is bedoeld voor lezers die willen reageren op gepubliceerde artikelen of op actuele ontwikkelingen in de branche om daarmee bij te dragen aan vakinhoudelijke verdieping. Wilt u ook reageren? Mail de redactie via Oppervlaktetechnieken@ellemmi.nl

EEN BEDRIJSBEZOEK IS GOUD WAARD

Techniek en beroepen in de techniek staan ver af van kinderen in het basisonderwijs. In tv-series zien ze alleen artsen, advocaten, piloten, filmsterren en popsterren. Nooit een chemisch analist, operator, oppervlaktebehandelaar, coating specialist, monteur of galvaniseur.



Volgens Ap Dijksterhuis, hoogleraar gedragspsychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vormen kinderen zich al tussen hun negende en veertiende jaar een idee van het gebied waarin hun carrièremogelijkheden liggen. Ze sluiten dan ook al allerlei beroepen voor zichzelf uit. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen al vroeg positieve associaties met techniek en technische beroepen opbouwen. Stereotype denkbeelden moeten doorbroken worden. Wetenschap en techniek gaat over zorg, duurzaamheid, klimaat, energie, industrie, voeding, mobiliteit, innovatie, raketten, robots, gaming enzovoorts.



Bedrijven weten dat ze door de vergrijzing een tekort zullen krijgen aan jonge technische werknemers. Het besef dat er iets moet gebeuren, dringt steeds meer door. Steeds vaker zoeken bedrijven de verbinding met scholen in zowel het basisals het voortgezet onderwijs. Ze zetten hun deuren open om leerlingen te laten zien, voelen en ervaren wat werken in de techniek inhoudt. Techniekonderwijs in het basisonderwijs gaat vooral over het stimuleren van kinderen om hun eigen talent te ontdekken, te experimenteren, te ontwerpen en zich te verwonderen. Dit zijn talenten die bij elke toekomstige baan, maar zeker in de techniek van pas komen. In het voortgezet onderwijs gaat het echt al over keuzes maken. Bedrijven kunnen daarbij helpen. Zo wordt het voor leerlingen makkelijker om een profiel te kiezen dat bij hen past. 



Om scholen in het voortgezet onderwijs en bedrijven in de regio makkelijker bij elkaar te brengen voor een gastles of een bedrijfsbezoek ontwikkelden wij een online ontmoetingsplaats: Gastlessen, zó geregeld. Via de database worden scholen en technische bedrijven eenvoudig met elkaar in contact gebracht. Daarnaast krijgen ze tips en praktische ondersteuning om leerlingen te enthousiasmeren en het bedrijfsbezoek tot een succes te maken. 



De wereld van oppervlaktetechnieken biedt jongeren volop kansen op een prachtige en betekenisvolle baan. Daarom is het zo belangrijk dat jongeren een goed beeld hebben van werken in de oppervlaktetechniek. Dit kun je als bedrijf doen door bijvoorbeeld eens een bedrijfsbezoek te organiseren. Bedenk samen met de school een uitdagend programma waarin het draait om verwonderen, ontdekken en ontwerpen.



Met een bedrijfsbezoek kun je jongeren enthousiasmeren en inzicht geven in hoe alles werkt binnen je bedrijf. Ze zien hoe producten tot stand komen en hoe diverse afdelingen met elkaar samenwerken. Bijkomend voordeel voor bedrijven is dat ze markt creëren voor zichzelf. Bedrijven geven aan dat ze jongeren zien terugkomen naar aanleiding van een bedrijfsbezoek. Het is een mooie manier om stagiairs, en mogelijk toekomstige werknemers, voor je bedrijf te interesseren. Dat is voor bedrijven goud waard.



Een bedrijfsbezoek is een investering in de toekomst, in de jeugd. Het enthousiasmeren van kinderen en jongeren is nodig om de instroom van technisch personeel nu en in de nabije toekomst bevorderen. Daar kun jij als bedrijf een belangrijk rol in spelen. Grijp die kans! Meld je aan op www.gastlessenzogeregeld.nu