Jaap van Peperstraten

Op de vakbeurs Materials 2018 gaat het over oplossingen op het gebied van corrosie, slijtage, hechting, lichtgewicht toepassingen en vermoeiing van materialen. Tijdens de zesde editie van deze vakbeurs en congres staan materialen en bijbehorende technieken centraal, evenals beter inzicht in een meer onderbouwde materiaalkeuze voor de gewenste toepassing. Ook dit jaar steunt de vakbeurs op vier logische pijlers: materialen, analyses, verbindingen en oppervlaktebehandelingen. Elk met een eigen zone op de beursvloer en elk met een eigen congresprogramma.

Materialen zijn de bouwstenen van alles wat we om ons heen zien. Een wereld van techniek speelt een rol bij de materiaalkeuze voor een bepaalde toepassing. En voortdurend verschijnen er sterkere, goedkopere, lichtere of mooiere materialen met specifieke eigenschappen. Waar vroeger een voorwerp dikwijls uit één materiaal bestond, zijn er tegenwoordig steeds vaker ingewikkelde producten bestaande uit meerdere materialen. Hierbij is verbindingstechnologie (lijmen, solderen, lassen of mechanisch verbinden) minstens zo belangrijk als de optimalisatie van de materialen waaruit een product gemaakt wordt. De grensvlakken en de verbinding tussen deze materialen, die bijvoorbeeld allemaal anders reageren op temperatuursverhoging, spelen een doorslaggevende rol. Vanzelfsprekend spelen ook oppervlaktetechnieken en materiaalanalyses een grote rol bij de duurzaamheid van materialen en hun toepassingen. Dankzij verdergaande automatisering krijgen computersimulaties aan materialen steeds meer een ondersteunende rol bij experimentele metingen.

Kennisdeling en netwerken worden natuurlijk gestimuleerd op de beurs- en congresvloer. Op de zones van de vier pijlers zijn onder meer live demo’s en kunnen bezoekers zelf aan de slag gaan. Bovendien krijgt elke zone een aparte lezingenzaal waarmee een brug wordt geslagen tussen wetenschap en concrete toepassing. De zesde editie heeft extra aandacht voor design waardoor speciale onderwerpen worden belicht zoals software, hergebruik, circulaire economie en biomimicry. Ook is er het Analyse Paviljoen waar innovatieve materiaalanalysetechnieken worden getoond. En er is het Materials Matchmaking 2018 waar u op een makkelijke manier in contact kan komen met potentieel nieuwe partners. Denk aan materiaalspecialisten, productontwikkelaars en -ontwerpers, onderzoekers, OEM’s en toeleveranciers. Uit een grote variëteit aan deelnemers uit diverse landen kan gekozen worden voor 30-minutengesprekken.

LEZINGENPROGRAMMA

Voor de pijler Oppervlaktetechnieken is een speciaal lezingenprogramma samengesteld. Zo geeft dr. Patrick Cosemans op 30 mei een lezing over de inzetbaarheid van coatings voor het wegwerken van oppervlakteruwheid in additive manufacturing. Aanleiding hiertoe is de toenemende vraag naar de productie van kleine series functionele AM-producten met een hogere en repeteerbare oppervlaktekwaliteit. Voor veel producten vereist dit nog een manuele, arbeidsintensieve polijststap. Verschillende technieken worden ontwikkeld om de oppervlakteruwheid op een meer economische manier weg te werken. In deze presentatie worden enkele resultaten getoond van een Europees onderzoeksproject waarin wordt onderzocht in welke mate coatings de typische oppervlakteruwheid vanuit het AM-proces kunnen elimineren en tegelijkertijd in het oppervlak de benodigde functionaliteiten kunnen integreren, zoals krasvastheid, UV-bescherming, chemische resistentie of watervastheid.

Op 31 mei zijn er voor ons vakgebied drie interessante events. Ir. Richard Bijlard geeft een lezing over het optisch meten van zeer moeilijke oppervlakken. Optische microscopie is nog steeds een van de meest gebruikte analysetechnieken. Een groot deel van de samples is echter te glad, ruw, reflecterend of lichtabsorberend of zelfs transparant en kan daardoor zeer moeilijk of helemaal niet optisch gemeten worden. Een nieuwe technologie maakt het mogelijk om ook van dit soort moeilijke samples snel een bruikbare true-colour 3D-scan te maken, waaraan echt gemeten kan worden. Bijlard zal de technologie toelichten en een aantal voorbeelden van dergelijke metingen presenteren. Ook is er de lezing Hoe een functionaliteit toevoegen aan uw oppervlak van Mark Swinnen. Er komen vragen aan de orde als: kan ik mijn product easy-to-clean-maken? Bestaan er fotokatalytische coatings voor mijn toepassing? Wie kan mij helpen bij de productie van een eerste prototype? Hoe integreer ik een coatinglijn in mijn productieproces? Aan de hand van enkele praktische cases wordt hier dieper op ingegaan. Verder geeft ION een presentatie op de Materials onder de titel Een overzicht van hedendaagse oppervlaktetechnieken.

Materials 2018 (2)

WORKSHOP EN SYMPOSIUM

Op 31 mei is ook de eendaagse workshop Circulaire Economie en Composieten. Deze workshop bestaat uit een ochtendsessie met twee plenaire presentaties over (ontwerp voor) recycling van kunststoffen en twee plenaire presentaties over de modernste productiemogelijkheden van composietmaterialen en -producten. ’s Middags zijn er twee werksessies over circulaire economie en composieten waarin mensen uit diverse geledingen gezamenlijk een PPS-project zullen opstarten over recycling van kunststoffen. Tot slot is er het symposium SMART Materials @ Materials 2018 waar natuurlijk de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van slimme materialen centraal staan. Deze materialen worden gekenmerkt door verandering van fysieke eigenschappen bij een externe stimulus. Meestal gaat het om materialen gebaseerd op keramiek of metalen, maar de laatste jaren komen er ook flexibele materialen beschikbaar die gebruikt kunnen worden in textiel of flexibele elektronica. Maar tegenwoordig worden er ook slimme materialen gebruikt in de vorm van dunne films waardoor toepassingen in geïntegreerde sensors beschikbaar komen.