Hartverwarmend: binnen drie weken een nieuw beademingssysteem

Jaap van Peperstraten

In maart dreigde door de snelle stijging van het aantal coronapatiënten een tekort aan beademingstoestellen in Nederland. Op 19 maart besloot technologieontwikkelaar en producent Demcon het complete systeem te maken. Er werd een assemblagelijn opgezet en getest. Drie dagen later toonde het Ministerie van Volksgezondheid vertrouwen door vijfhonderd systemen te bestellen. In vier weken tijd werd een complete productielijn opgezet voor beademingssystemen voor coronapatiënten. Via een ketensamenwerking met onder meer de VDL Groep, waaronder enkele oppervlaktebehandelingen, is dit in korte tijd gerealiseerd.

In andere tijden zou dit veel langer geduurd hebben. Het maaktraject van een medisch apparaat, inclusief klinisch onderzoek en certificering, neemt normaliter snel een jaar in beslag. Tussen het starten van de voorbereidingen door Demcon, de order van het ministerie voor het leveren
van de eerste 500 stuks, succesvolle klinische testen op meerdere patiënten in drie ziekenhuizen en het leveren van de eerste exemplaren zit slechts krap vier weken. Het gaat om een systeem dat geschikt is voor de beademing van coronapatiënten op de intensive care. Van het nieuwe
apparaat, de DemcAir genoemd, zijn er inmiddels 500 apparaten geproduceerd. Demcon werkte voor de nieuwe machine nauw samen met veel andere bedrijven. Ook een aantal ziekenhuizen dacht mee, zoals het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam en het Isala in Zwolle. Er was dus direct veel ervaring beschikbaar.
Omdat het coronavirus wereldwijd nog steeds veel mensen treft, heeft Demcon de productie van beademingsapparaten flink opgeschroefd. Daarvoor is onder meer het aantal productielijnen opgeschaald en is een intensievere samenwerking aangegaan met toeleveranciers, zoals de VDL Groep. De eerste versie van het complete systeem is, omwille van de grote vraag, relatief eenvoudig uitgevoerd. Inmiddels werken engineers aan een tweede, uitgebreidere versie die meer mogelijkheden voor behandeling biedt.

DemcAir op trolley

KRACHT DOOR SAMENWERKING
Drie VDL-bedrijven werkten in sneltreinvaart mee aan de totstandkoming van de beademingssystemen. Medewerkers van VDL Laktechniek, VDL ETG Precision, en VDL Industrial Modules hebben enkele weken hard gewerkt aan onderdelen van DemcAir. Zodoende is Demcon er in korte tijd in geslaagd een compleet beademingssysteem te ontwikkelen, produceren en testen. Bij VDL ETG Precision zijn alle benodigde nauwkeurige draai- en freesdelen gemaakt en dit bedrijf ondersteunt de montage van de systemen bij Demcon. VDL Industrial Modules heeft de engineering van het plaatwerk verzorgd en heeft in een zeer kort tijdsbestek zowel ontwerp, prototype als industrialisatie van diverse vervolgseries voor haar rekening genomen. VDL Laktechniek, expert op het gebied van specialistische coatings, voorziet de RVS-behuizing van verschillende afwerkingen en daarnaast zijn logo evenals benamingen van diverse aansluitingen middels zeefdruk aangebracht. “Onze bijdrage aan de beademingssystemen van Demcon is een mooi staaltje kracht door samenwerking”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. ”Doordat wij al deze expertise in eigen huis hebben, konden onze bedrijven bijdragen aan de enorme snelle levering aan de ziekenhuizen. Wij zijn trots dat wij gezamenlijk een relevante bijdrage hebben kunnen leveren aan systemen die grote invloed hebben op het herstel van patiënten die hard worden geraakt door het coronavirus.”

OPPERVLAKTEBEHANDELINGEN
VDL Laktechniek is verantwoordelijk voor de finishing touch van de beademingssystemen. Het bedrijf heeft in sneltreinvaart als oplossing voor de RVS-behuizing voorgesteld het aanbrengen van kataforeseprimer, natlakken, poedercoaten, screening en montage. Ook moest een belettering worden aangebracht. Met het oog op de hechting en omdat het substraat roestvaststaal betreft, is voor kataforeseprimer gekozen. De witte eindlak moest bestand zijn tegen gebruikelijke reinigingsmiddelen en daarnaast optisch van hoge kwaliteit zijn. Aansluitend is het systeem bedrukt met een geschikte inkt, in plaats van het aanbrengen van stickers. Willem van der Leegte: “VDL Laktechniek was al in een vroeg stadium betrokken bij de ontwikkeling van DemcAir. Hierdoor hebben we snel en adequaat een geschikt systeem kunnen aanbevelen. De extreem korte tijd van ontwerp tot levering is alleen te realiseren, doordat wij vanaf het begin betrokken waren en doordat er door alle betrokken partijen vanaf het begin open én constructief is gecommuniceerd. Uiteraard heeft Demcon eisen gesteld met betrekking tot de reinigbaarheid en bestendigheid tegen chemische en esthetische uitdagingen. Uiteraard hebben wij een laksysteem en een screening aangebracht die aan de eisen voldoen. Bovendien hebben wij ook nagedacht welke voorbehandeling een goede hechting garandeert van de poedercoating op het substraat. De inkt gebruikt voor het screenen is eveneens afgestemd op de aangegeven reinigingsmiddelen en ook hier is de hechting op de poedercoating getest.”

Productie DemcAir

VERVOLG
Tot slot: “Als ik deze innovatie kernachtig zou moeten omschrijven, dan kom ik op kennis, kunde en hoogwaardig vakmanschap. Op het eindresultaat kunnen alle betrokken partijen trots zijn. We hebben gezamenlijk iets wat vooraf nagenoeg onmogelijk leek, gerealiseerd tot volle tevredenheid van alle betrokkenen.” Voor bedrijven in de oppervlaktebehandelende branche toont deze samenwerking maar weer eens aan dat een afgetekende expertise in huis plus de bereidheid om snel te schakelen, kan resulteren in een heel mooi project dat bij iedereen die hierbij betrokken is “een goed gevoel” oplevert. Deelname hieraan schept bovendien kansen op herhaling.

In de augustuseditie van OT wordt verder op deze succesvolle samenwerking ingegaan. Onder meer via een interview met Ad Pasman, managing director van VDL Laktechniek. Hij is betrokken bij deze hartverwarmende operatie en gaat in op heel wat vragen die we hebben over zijn ervaringen.

Demcon heeft over het DemcAir beademingssysteem een livestream uitgebracht wat benaderbaar is via https://live.sommedia.nl/demconWS1. Dit programma duurt 45 minuten en bevat interessante leerpunten over de samenwerking, taakverdeling en een nieuw product ontwikkelen en
produceren in korte tijd.

Meer informatie:
www.demcon.nl/showcase/beademingssysteem-demcair
www.vdlgroep.com/nl
www.vdllaktechniek.nl/nl

Reacties