Jaap van Peperstraten

Loko Gramsbergen is gespecialiseerd in elektrolytisch verzinken en passiveren: blauw en Dickschichtpassivering. Voor het elektrolytisch verzinken beschikt het bedrijf over het UltraProtect 1000- rocedé, wat met de Dickschichtpassivering en een topcoat resulteert in ruim duizend uur in de zoutsproeitest. De Dickschichtpassivering wordt gepresenteerd als hoogwaardig alternatief voor blauw passiveren en kan gevolgd worden door een topcoat, de Gleitstar®, die bepaalde glij-eigenschappen heeft. Genoeg reden dus voor een nadere kennismaking. 

Loko Gramsbergen behoort tot de grootste galvaniseerbedrijven van de Benelux. Hun elektrolytisch verzinkproces resulteert in een dunne laag, die naar eigen zeggen voor een betere corrosiewering zorgt in vergelijking tot thermisch verzinken. Algemeen directeur Marten Dunnebier legt uit dat het bedrijf beschikt over moderne hang- en trommelgalvaniseerstraten en dat de geautomatiseerde bedrijfsvoering gezien kan worden als een digitale fabriek. Want waar je ook bent: zolang je maar kunt inloggen, kun je op het computerscherm alle processen en procesparameters zien, en desgewenst een programma aanpassen.

Je kunt bijvoorbeeld de temperatuur van de centrifuges en de baden aflezen, de snelheid van de installatie, de takttijden, storingen en of bepaalde apparaten goed werken. De operators op de vloer kunnen zelf het programma aanpassen. Vroeger had je daar schakelkasten voor nodig, maar nu kun je ‘s morgens in één oogopslag zien of de installatie goed werkt. Ook kun je eenvoudig de output per dag of per week terugzien en mocht er een fout worden geconstateerd, dan kun je makkelijker terugvinden wat de oorzaak daarvan geweest kan zijn. Het bedrijf werkt 24 uur per dag, van zondagavond 22.00 uur tot vrijdagavond 22.00 uur, en
heeft 26 medewerkers in dienst.

Marten Dunnebier.jpg
Marten Dunnebier

Marten Dunnebier: “De producten die wij behandelen, zijn voornamelijk verbindingsdelen, fittingen, uiteinden van gereedschap en soms klein constructiewerk. Het grotere constructiewerk gaat vaak naar bedrijven die thermisch verzinken. De voornaamste substraten die wij behandelen, zijn staal en gietijzer, en soms messing. Het gaat om gegoten delen, waar vaak delen aan gelast zijn. We behandelen bijvoorbeeld producten voor HR-ketels van Nefit, maar ook onderdelen voor de automobielindustrie, de bevestigingsindustrie, sanitaire industrie en installatietechniek.

Sinds 2020 zijn wij voor honderd procent eigendom van het bedrijf Walraven, dat bevestigingsartikelen maakt voor de installatiebranche. Zij hebben een zoutsproeikast waarmee alle testen worden uitgevoerd voor de oppervlaktebehandelingen die wij aanbieden. De afgelopen jaren hebben we flink geïnvesteerd in installaties en bepaalde oppervlaktebehandelingen. Nu zijn we zover dat we ook meer voor afnemers buiten Walraven kunnen werken.” 

NIEUW PROCEDÉ
Loko Gramsbergen werkt met een zuur zinkprocedé, omdat daarmee goede resultaten worden behaald met gietijzer elementen. De procesvolgorde is in grote lijnen als volgt: eerst het digitaliseren
van orders (als die niet al digitaal worden aangeleverd), gevolgd door het opstellen van een planning. Producten worden of getrommeld of hangverzinkt. De voorbehandeling bestaat uit de stappen
afkookontvetting, beitsontvetting, beitsen, elektrolytisch ontvetten en aansluitend zuur dippen en elektrolytisch verzinken. Dat laatste wordt dus uitgevoerd met het nieuwe procedé UltraProtect  1000.

Tussen al die stappen en na het verzinken wordt er gespoeld, gevolgd door passiveren. Tot slot kan eventueel een laklaag aangebracht worden. Het bedrijf kan twee soorten passivering toepassen: de ‘gewone’ blauwe passivering en de Dickschichtpassivering. De eerste biedt een corrosiebescherming tot 100 uur, de tweede tot 360 uur. Elektrolytisch verzinken met UltraProtect 1000 is volgens Marten Dunnebier een eenvoudig proces dat, in tegenstelling tot thermisch verzinken, een vrij dunne zinklaag aanbrengt waardoor je geen problemen hebt met schroefdraden in bevestigingsartikelen.

Bovendien ‘scoort’ dit proces meer dan duizend uur in de neutrale zoutsproeitest, zo heeft Walraven met neutrale zoutsproeitesten volgens de
norm NEN-EN-ISO 9227: 2017 aangetoond. “Deze corrosiebestendigheid is veel sterker dan je met blauw passiveren haalt in de zoutsproeitest. De duizend uur wordt behaald door de samenstelling van ons zinkbad. Het product bestaat uit zuiver zink; we slaan zuiver zink neer. In ons proces is de opbouw van het zink anders, het is echt gericht op die hogere corrosiebestendigheid. Het procedé is samen met onze leverancier, dr. Hesse in Duitsland ontwikkeld en voor deze behandeling hebben we het exclusieve recht in de Benelux verworven. Potentiële afnemers die het eerst zelf willen testen, zijn welkom.”

Producten met schroefdraden worden vaak behandeld._0.JPG
Producten met schroefdraden worden vaak behandeld

DICKSCHICHTPASSIVERING
Het bedrijf wil nu met UltraProtect 1000 niet langer uitsluitend werken voor de ‘eigen’ Walraven-producten, maar ook de markt op voor andere toepassingen. Dat kunnen allerlei toepassingen buiten zijn, maar ook de automobielindustrie en de agrarische sector worden gezien als interessante markten. Na het verzinkproces past Loko Gramsbergen bij voorkeur de Dickschichtpassivering toe, in plaats van blauw passivering. Die laatste wordt eigenlijk alleen toegepast voor het optisch effect, maar biedt geen corrosiebestendigheid.

Daarentegen scoort Dickschichtpassivering juist hoog op corrosiebestendigheid en het vervangt eigenlijk het vroegere geel chromateren. Dickschichtpassivering creëert een wat doffer uiterlijk op de producten, waardoor ze makkelijk te onderscheiden zijn van producten die blauw gepassiveerd zijn. “Op verzoek kan na het passiveren nog een topcoat worden aangebracht, de Gleitstar, met als voornaamste bestanddeel polycarbonaten die door speciale toevoegingen optimale glij-eigenschappen bieden in combinatie met de verbeterde corrosiebescherming.

Dickschichtpassivering creëert een wat doffer uiterlijk op de producten..JPG
Dickschicht creëert een wat doffer uiterlijk op de produce

Deze smerende coating blijft ook goed werken bij hoge temperaturen, zeg boven 120 graden, wat interessant is voor toepassingen in het motorgedeelte van auto’s. Geen wonder dus dat bedrijven uit de automobielindustrie, maar ook uit de voedingsmiddelenindustrie regelmatig om dit product vragen. De uitgeharde laag zorgt ook voor een licht mat oppervlak en reduceert het afwassen van de passiveringslaag.” Tot slot wijst Marten Dunnebier erop dat behandelingen zonder topcoat door de juiste passiveringen resulteren in een laagdikte
van zes tot tien micrometer. De totale laagdikte mét topcoat bedraagt acht tot twaalf
micrometer.

Meer informatie
www.lokogalvano.nl
www.walraven.com/nl