Donderdag 29 september was het 5xbeter-event 'Safety on pole position', georganiseerd door de Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie in Hart van Holland te Nijkerk. Meer dan 200 werkgevers, bedrijfseigenaren, leidinggevenden en (preventie)medewerkers vanuit de metaalsector waren aanwezig. Zo was Vereniging ION er ook bij. 

Tijdens het event was er aandacht voor bekende thema’s als de RI&E, fysieke belasting, gevaarlijke stoffen en veiligheidscultuur, maar ook voor nieuwe onderwerpen. Zoals de zelfrapportage na een ongeval aan de Nederlandse Arbeidsinspectie en de risico’s van lithiumbatterijen zoals elektrocutie en brand. 6 verschillende workshops gingen in op de thema's. 

  1. Start de dialoog over gedrag en veiligheid

    Veilig werken binnen een bedrijf doe je samen; als werkgever heb je de belangrijke taak om een veilige werkomgeving te creëren en als medewerker draag je verantwoordelijkheid om veilig aan het werk te gaan. Iedereen moet zich bewust zijn van de veiligheidsrisico’s en de veiligheidsregels naleven. In de praktijk is het soms lastig om elkaar aan te spreken op onveilig gedrag.

     
  2. Een 'red flag' op de werkvloer, hoe leer je hiervan?

    Helaas zit een ongeval in een klein hoekje. In de Formule 1 wordt een crash aangeduid met een ‘red flag’, waarna het ongeval uitgebreid onderzocht wordt om herhaling te voorkomen. De Nederlandse Arbeidsinspectie wil dat werkgevers ook leren van een arbeidsongeval. Daarom moet sinds 1 januari 2023 de werkgever zelf onderzoek doen naar een meldingsplichtig ongeval met het doel arbeidsongevallen in de toekomst te voorkomen.

    Dit is een grote verandering die mogelijk vraagtekens oproept; hoe voer je zo’n zelfonderzoek uit?

     
  3. De Grand pRIE voor veilig en gezond werken

    In de Formule 1 is veiligheid een topprioriteit. Voordat en coureur zijn auto instapt moet er voldaan zijn aan tal van regels die veiligheidsrisico’s zo veel mogelijk beperken. Ook bij jou op de werkvloer moet veiligheid op nummer 1 te staan. Daarom ben je verplicht de RIE uit te voeren. De Risico-Inventarisatie en -Evaluatie brengt arbeidsrisico’s in kaart en legt daarmee de basis voor een veilige en gezonde werkomgeving.

    De RIE dien je goed te onderhouden, omdat door veranderingen in werkprocessen of gebruikte technieken nieuwe risico’s kunnen ontstaan. Moet je nog een RIE voor jouw bedrijf uitvoeren? Of wil je controleren of je alle arbeidsrisico’s nog scherp hebt?

     
  4. De pitstopchallenge: leer veilig en efficiënt werken

    Tijdens een pitstop in de Formule 1 worden de banden van een raceauto razendsnel verwisseld. Een georganiseerde werkvloer is cruciaal om de bandenwissel veilig uit te voeren én met zo min mogelijk tijdverlies. De 5S-methode biedt hierbij een goed hulpmiddel. Aan de hand van de 5 stappen sorteren, schikken, schoonmaken, standaardiseren en standhouden zorg je voor een schone, efficiënte en veilige werkvloer.

     
  5. Fit op de werkvloer

    Fysieke belasting verwijst naar de krachten en houdingen die een mens ervaart tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Binnen de Formule 1 moeten de automonteurs bijvoorbeeld onder grote tijdsdruk zware banden en apparatuur tillen tijdens een pitstop. Deze taken vereisen wisselende krachten, uithoudingsvermogen en precisie. Ook in de metaal is fysieke belasting een belangrijk onderwerp. Langdurige of verkeerde lichamelijke belasting kan leiden tot diverse aandoeningen zoals rugpijn, nekklachten of gewrichtsproblemen.

     
  6. Elektrische voertuigen en veiligheid

    In veel sectoren is sprake van elektrificatie. Dit houdt in dat bedrijven overgaan van het gebruik van fossiele brandstoffen naar elektriciteit met het doel de CO2-uitstoot te verminderen. Zo ontstond in 2012 het idee om een elektrisch aangedreven autosportklasse op te richten, waarna in 2014 het eerste Formule E wereldkampioenschap werd gereden.

    Een formule E auto wordt aangedreven door elektriciteit uit een Lithium batterij. Ook in andere voertuigen en machines wordt steeds vaker gebruik gemaakt van batterijen als aandrijving. Het gebruik van batterijen brengt nieuwe veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee.

Tijdens het event kon kennisgemaakt worden met de 7 verbetercoaches van 5xbeter, een bezoek gebracht worden aan de informatiemarkt en genetwerkt worden met de aanwezigen deelnemers. Ook waren er meerdere medewerkers van de Nederlandse Arbeidsinspectie aanwezig. 

Een zeer leerzaam event waar veiligheid en veilig werken binnen een bedrijf op nummer 1 stond. Staat dit binnen jouw bedrijf ook op nummer 1?

Wist je dat... leden van de Koninklijke Metaalunie of de FME kosteloos gebruik mogen maken van de 5xbeter verbetercoaches? 

www.5xbeter.nl