De Nederlandse Arbeidsinspectie kondigt strengere controles aan op de uitstoot van dieselaangedreven machines met een vermogen van minder dan 56 kilowatt. Dit betreft onder andere compressoren, hoogwerkers en aggregaten.

 

Wanneer medewerkers met deze machines werken, worden ze blootgesteld aan dieselmotoremissie (DME), bestaande uit schadelijke gassen en vaste deeltjes, waaronder kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Werkgevers hebben de wettelijke verplichting om hun personeel hiertegen te beschermen.

 

Vanaf 1 januari 2030 is werken met niet-uitgeruste dieselaangedreven machines verboden. Machines moeten minimaal een 95% effectief roetfilter hebben, of anders moet een retrofit roetfilter worden geïnstalleerd. Als elektrische of waterstofaangedreven machines niet beschikbaar zijn, zijn emissie-arme alternatieven op LPG of benzine toegestaan.

 

De Nederlandse Arbeidsinspectie handhaaft streng om blootstelling aan DME bij de bron te voorkomen. Het handhavingsbeleid is van toepassing op verschillende categorieën dieselaangedreven machines, waaronder graafmachines, wielladers, shovels, compressoren, hoogwerkers en aggregaten. Om bedrijven te ondersteunen bij het verduurzamen van hun wagenpark en materieel, bieden ze handige tools voor subsidieaanvragen, inzicht in verbruik en CO2-besparing, en kennisdeling.

 

Subsidie beschikbaar voor aanschaf emissieloos materieel

De Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) is er voor de aanschaf van en de ombouw naar emissieloze (uitstootvrije) bouwwerktuigen en bouwvaartuigen door bouwbedrijven. De SSEB is er ook voor de ombouw van bouwwerktuigen en bouwvaartuigen naar emissiearm.

 

Vanaf 5 maart 2024 kun je deze subsidie weer aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van RVO.

Meer weten over de handhaving van de Arbeidsinspectie?

Bekijk dan de nieuwe werkinstructiemodule DME van de Nederlandse Arbeidsinspectie.