De NEN normcommissie Verfwaren heeft een beslisboom gemaakt om voor houten ondergronden inzichtelijk te maken welke norm het beste past bij het doel van de lakhechtingtest en de toepassing van het geschilderde product.

In de sector was er behoefte aan duidelijkheid over de keuze voor de geschikte methode voor het beoordelen van de hechting van deklagen op hout in praktijksituaties. Na het uitkomen van de nieuwe norm was de tijd gekomen voor de NEN normcommissie Verfwaren om een beslisboom te maken om voor houten ondergronden inzichtelijk te maken welke norm het beste past bij het doel van de test en de toepassing van het geschilderde product.

De Technische Specificatie NVN-CEN/TS 927-8 is een van de twee methoden voor het beoordelen van de weerstand van een verfsysteem tegen verwijdering door externe krachten, kort gezegd; hechting, die speciaal zijn ontwikkeld voor hout en houtachtige ondergronden.  NVN-CEN/TS 927-8 beschrijft een methode waarbij de hechting wordt beoordeeld door toepassen van een dubbele kruissnede met tape. De tweede methode (NVN-CEN/TS 927-9) beschrijft een methode die bekend staat als de ‘lostrekproef’. Beide methoden bieden tevens de mogelijkheid voor benatten van het testvlak omdat bekend is dat verflagen op hout met name onder natte omstandigheden kwetsbaar kunnen zijn. Twee bestaande ISO normen (EN ISO 2409 en ISO 4624) specificeren beproevingsmethoden voor droge ondergronden in het algemeen, maar kunnen in het geval van verflagen op hout leiden tot problemen bij de uitvoering die kunnen resulteren in moeilijker te beoordelen testresultaten.

De hechting van een verfsysteem op een houten ondergrond kan worden verminderd door een hoog vochtgehalte, met name op het raakvlak tussen het hout en de verf. Water kan dit raakvlak van buitenaf binnendringen, omdat de verflaag zelf doorlaatbaar is of door gebreken in de verflaag. Water kan ook afkomstig zijn van de houten ondergrond en kan de verflaag zo vanaf de achterkant bereiken. De mogelijkheid van benatten van het testvlak simuleert deze situatie.

Een grote factor van belang is dat hout en houtachtige materialen relatief zacht zijn. Mechanische belasting zoals die ontstaat bij snijden in de verflaag moet daarom op een speciale manier worden uitgevoerd die nadelige gevolgen voor het goed kunnen beoordelen van het resultaat van de hechting test tot een minimum beperkt. De nieuw gepubliceerde methode is speciaal hiervoor ontwikkeld en gebaseerd op reeds decennia lange ervaring door individuele marktpartijen.

Sinds de publicatie van NVN-CEN/TS 927-8 in maart 2020, is voor een aantal situaties nu een meer geschikte norm beschikbaar dan de veelgebruikte ‘Ruitjesproef’ (NEN-EN-ISO 2409).

De beslisboom is vrij beschikbaar op www.nen.nl en mag onder bronvermelding worden gebruikt voor informatieve doeleinden.

Link naar beslisboom: https://www.nen.nl/media/wysiwyg/342035_Beslisboom_bij_NVN_CEN-TS_927-8_14-4-2022.pdf