Een groeiend aantal mbo-studenten kiest voor laboranten- en analistenopleidingen, maar een dringend gebrek aan stageplaatsen belemmert het afstuderen. Door extra stageplaatsen te creëren kunnen bedrijven investeren in goed opgeleid personeel voor de toekomst.

Tekort aan mlo-stageplaatsen

Ieder jaar stijgt het aantal aanmeldingen bij zowel middelbare als hogere laboratoriumopleidingen. Een mooie ontwikkeling, maar hierdoor neemt ook de druk op de stagemarkt toe. ROC’s melden een groot gebrek aan stageplaatsen voor studenten van middelbare laboratorium opleidingen (mlo). Dit geldt vooral voor de sectoren Klinische Chemie, Microbiologie, Pathologie, Biotechnologie en in iets mindere mate Chemie. Om de opleiding te kunnen afronden, moeten studenten een stage volgen, ook wel beroepspraktijkvorming genoemd. Zonder stage geen volwaardige opleiding en dus geen diploma.

Waarom een stageplaats aanbieden?

Met een interessante stageplaats kunnen bedrijven enthousiaste, talentvolle jongeren behouden voor de branche. En dit is niet het enige voordeel. Peter Weisscher, consultant bij Kenniscentrum PMLF (kenniscentrum beroepsonderwijs voor onder meer laboratoriumtechniek): "Stagiairs hebben een frisse kijk op het bedrijf, ze zijn niet 'bedrijfsblind'. Zaken die minder handig geregeld zijn, zullen hen eerder opvallen. Ze introduceren actuele kennis en nieuwe inzichten in het bedrijf. Daarbij kunnen ze opdrachten uitvoeren of onderzoek doen waar de eigen medewerkers geen tijd voor hebben. Bovendien raken stagebegeleiders geïnspireerd door hun omgang met de stagiairs, hetgeen de begeleiding maar zeker ook hun eigen werkzaamheden ten goede komt."

Weisscher vraagt bedrijven die al erkend leerbedrijf zijn in de laboratoriumtechniek na te gaan of binnen het bedrijf mogelijkheden zijn om extra stageplaatsen te creëren voor mlo-studenten. Kenniscentrum PMLF adviseert graag hoe dit op een verantwoorde manier te realiseren is. Bedrijven die overwegen erkend leerbedrijf in de laboratoriumtechniek te worden, kunnen dit doorgeven aan het ROC in de buurt of aan Kenniscentrum PMLF.

Wilt u een (extra) stageplaats creëren voor studenten laboratoriumtechniek? Neem dan contact op met PMLF, via info@pmlf.nl of kijk op de website www.pmlf.nl.

Bron:
https://www.vnci.nl/nieuws/nieuwsbericht/?newsitemid=1269727233&utm_medium=email&utm_campaign=Koffiekringloop+sluit+zich+dankzij+twee+...&utm_source=nieuwsbrief&utm_term=Lees+meer