Mavom Chemie Winnaar ION Borghardt Award 2018

Op dinsdag 13 november 2018 is tijdens de opening van de Week van de Oppervlaktetechnologie in de Brabanthallen te ’s-Hertogenbosch de ION Borghardt Award 2018 uitgereikt. De ION Borghardt Award is de prijs voor vooruitstrevende innovaties in de oppervlaktebehandelende industrie. Dit keer is MAVOM Chemie de gelukkige om de award in ontvangst te nemen met haar inzending: Het MAVOMmate platform, op een volledig nieuwe manier toegang tot kwaliteitsbewaking.

Deze prestigieuze prijs is door de jury, onder leiding van juryvoorzitter prof.dr.ir. Arjan Mol (TU Delft), uitgereikt aan MAVOM Chemie omdat zij over de gehele breedte van de gestelde criteria op het gebied van ‘people-planet-profit’ bijzonder hoog scoort. “De inzending beantwoordt direct een grote marktvraag, ontzorgt de klant en is een lichtend voorbeeld van ketenoptimalisatie en innovatie. Tevens de criteria kostenreductie, marktbelang en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn nadrukkelijk meegewogen in het oordeel van de jury” aldus Arjan Mol.

Arjan Mol: “Het was voor de jury van de ION Borghardt Award 2018 wederom geen eenvoudige maar wel een fantastische uitdaging om de inzendingen tot in detail te evalueren en te beoordelen. Innovaties, nieuwe producten en -diensten die de innovatiekracht van de branche in haar volle breedte demonstreert. Het geeft aan hoezeer de Nederlandse oppervlaktebehandelende industrie, nationaal en internationaal, een niet te onderschatten voorloper is in het uitdagende en steeds veranderende vakgebied van oppervlaktebehandelingen van materialen. Zowel op het gebied van steeds uitdagender technische eisen maar ook op het gebied van de bijbehorende dynamische wet- en regelgeving. Soms zit de beoordeling van de inzendingen dan ook in de details, soms bijna in de marge. Toch is de jury zeker de mening toegedaan tot een rechtvaardige en weloverwogen uitslag te hebben kunnen komen.”

Uit de inzendingen heeft de jury, bestaande uit prof.dr.ir. Arjan Mol (TU Delft), dr. Ann Brash (Tata Steel Europe) en Carolien Nieuwland (Rijkswaterstaat), 5 genomineerden gekozen, die hun innovatie tijdens de Week van de Oppervlaktetechnologie van 13 tot en met 15 november 2018 op een speciaal ingerichte expositie presenteren. De top 3 is tijdens de opening bekend gemaakt. De andere genomineerden waren AD Chemicals in samenwerking met Hollandia Infra en BYK – Gardner.

Nummer 3: Kluthe Benelux

Inzending: Lage temperatuur zinkfosfateren met de Decorrdal LT-serie; energie- en kostenbesparend

Nummer 2: HaTwee en Molcon

Inzending: Agripol: buitenbestendige 1-laags poedercoating haalt 1000 uur zoutneveltest op gestraald staal

Nummer 1: MAVOM Chemie

Inzending: Het MAVOMmate platform, een volledig nieuwe manier toegang tot kwaliteitsbewaking

Omschrijving: MAVOM Chemie introduceert in samenwerking met zijn partner CE-Mate in Q1-2019 de eerste versie van het MAVOMmate platform. Het MAVOMmate platform geeft MAVOM-klanten op een volledig nieuwe manier toegang tot kwaliteitsbewaking op maat, in combinatie met het Medimate Minilab®. MAVOM wil het met deze technologie mogelijk maken om op locatie in het voorbehandelingsbad, gehaltes chroom, zink, ijzer, aluminium en zirkonium, snel, nauwkeurig en betrouwbaar te bepalen. Het uitvoeren van de test is nadrukkelijk gebruikersvriendelijk. Eén druppel badvloeistof is voldoende om binnen enkele minuten het resultaat ter plekke beschikbaar te hebben.

De maker van de ION Borghardt Award 2018 is Patrick Visser. Patrick Visser staat bekend als een kunstenaar die grote beelden van dieren maakt met het gebruik van oud ijzer. Zijn beelden bestaan voornamelijk uit talloze ijzeren onderdelen en producten die eigenlijk bedoeld waren om omgesmolten te worden voor het maken van nieuwe producten. Meer informatie over zijn werk kunt u hier vinden: https://www.patrickvisser-junkart.nl/


Genomineerden ION Borghardt Award 2018 bekend

Om de vooruitstrevende initiatieven in het vakgebied industriële oppervlaktetechnologie te stimuleren wordt elke 2 jaar de ION Borghardt Award uitgereikt aan de meest innovatieve ontwikkeling van de afgelopen 2 jaar. Deze award wordt geïnitieerd door de Stichting Borghardt Fonds.

Elke editie wordt door het stichtingsbestuur een jury benoemd, die raakvlakken heeft met de aandachtsvelden die voor de betreffende editie van de ION Borghardt Award worden gevraagd. Voor de award van 2018 bestond de jury uit de volgende 3 personen:

  • Voorzitter/jurylid: prof.dr.ir. Arjan Mol, Hoogleraar Corrosietechnologie en Elektrochemie aan de TU Delft
  • Jurylid: ing. Carolien Nieuwland, Adviseur Steunpunt Conserveringskennis bij Rijkswaterstaat
  • Jurylid: dr. Ann Brash, Hoofd Technologie bij Tata Steel

De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 13 november 2018 om 09.30 uur tijdens de opening van de Week van de Oppervlaktetechnologie in ‘s-Hertogenbosch.
De prijs zal uitgereikt worden door de voorzitter van Stichting Borghardt Fonds, dr.ir. Hans van der Weijde, Programme Director (a.i.) bij Tata Steel Europe R&D en de juryvoorzitter prof.dr.ir. Arjan Mol, Hoogleraar Corrosietechnologie en Elektrochemie aan de Technische Universiteit Delft.

Voor de ION Borghardt Award konden bedrijven, maar ook natuurlijke personen zich aanmelden, die actief zijn in de oppervlaktebehandelende industrie. De aanmeldtermijn was tot en met 14 september 2018. De genomineerden zullen op een innovatie expositie bij de centrale entree van de SURFACE Campus tentoongesteld worden. Tijdens de prijsuitreiking worden de nummers 1, 2 en 3 bekend gemaakt. De winnaar ontvangt naast de award, de eeuwige roem en de plaquette, ook media-aandacht in onder andere het Vakblad OT (Oppervlaktetechnieken).
De award is door een beeldend kunstenaar gemaakt, voor deze editie is dat Patrick Visser.

Genomineerden 2018 (Alfabetische volgorde)

AD Chemicals en Hollandia Infra
Inzending: PreCoat voor conservering zware staalconstructies
Omschrijving: AD Chemicals en Hollandia Infra ontwikkelden gezamenlijk een vernieuwd productieproces waarbij PreCoat wordt toegevoegd aan het bestaande proces. Hierdoor optimaliseert zowel het voorafgaande productieproces (afname slijpactiviteiten) als het conserveringsproces (langere ‘overstandtijd’ tussen stralen en conserveren maakt kwalitatief hoogwaardigere conservering mogelijk). Tenslotte biedt de conversielaag van PreCoat op het staaloppervlak een verbeterde hechting van de natlak coating en voorkomt PreCoat het effect van onderkruipcorrosie. PreCoat is hierdoor een belangrijke sleutel in de zoektocht naar kwalitatieve chroom-6 vrije conserveringen. Samenvattend heeft PreCoat een positief effect op de totale duurzaamheid van het systeem; het onderhoudsregime en -proces.


Foto: AD Chemicals – Hollandia Infra

BYK Gardner
Inzending: Touch the color met spectro2guide – Volgende generatie kleurmeting
Omschrijving: Al jarenlang is kleurstabiliteit een belangrijk kwaliteitscriterium voor fabrikanten en klanten.
Dat is de reden waarom BYK-Gardner een draagbare spectrofotometer heeft gecombineerd met een glansmeter en fluormeter.
De spectro2guide opent nieuwe perspectieven, niet alleen voor monitoring van de kleurkwaliteit maar ook om het op lange termijn te garanderen.
De nieuwe spectro2guide maakt gebruik van “High Performance” LED's als lichtbron, die een uitzonderlijk niveau van korte termijn-, lange termijn- en temperatuurstabiliteit biedt en ook zorgt voor een extreem homogene verlichting van het meetpunt. Dit resulteert in een zeer goede Inter-Instrument-Agreement waardoor werken met een digitale standaard in de keten mogelijk wordt!


Foto: BYK Gardner

HaTwee en Molcon
Inzending: Agripol: buitenbestendige 1-laags poedercoating haalt 1000 uur zoutneveltest op gestraald staal
Omschrijving: HaTwee ontwikkelde voor Molcon Interwheels een nieuwe duurzame 1-laag polyester poedercoating met ongeëvenaarde corrosiebescherming. Molcon Interwheels werd geconfronteerd met strengere kwaliteitseisen van zijn klanten waar met de klassieke polyester poedercoatings niet aan voldaan kon worden. Agripol haalt 1000 uur zoutneveltest op gestraald staal zonder conversielaag met minder dan 2 mm onderroest. Hiermee voldoet Agripol aan C4 high corrosivity omgeving (ISO 12944-2). Agripol levert Molcon Interwheels de hoogst mogelijke kwaliteit en hierdoor kunnen zij zich onderscheiden in een concurrentiële markt. Agripol is een mooi voorbeeld hoe HaTwee de productiviteit en concurrentiepositie van haar klanten verbetert.


Foto: HaTwee – Molcon

Kluthe Benelux
Inzending: Lage temperatuur zinkfosfateren met de Decorrdal LT-serie; energie- en kostenbesparend
Omschrijving: Decorrdal LT-serie bespaart op energie- en chemieverbruik tot wel 30%. Door duidelijk geringere slibvorming zullen niet alleen de afvoerkosten van zinkfosfaathoudend sludge, maar ook de onderhoudskosten aan de installatie tot wel 25% worden gereduceerd.
Door toepassing van een nieuwe aktivator worden kleine, fijne kristallen gevormd, die resulteren in een lager laaggewicht (1,5 – 3g/m2) met behoud van alle kenmerkende eigenschappen van een traditionele zinkfosfatering bij 55° C. De nieuwe technologie kan eenvoudig in bestaande sproei- en dompelinstallaties worden ingezet.
De Decorrdal LT-serie is compatibel met E-coat-, poeder-, en natlaksystemen.


Foto: Kluthe Benelux

MAVOM Chemie
Inzending: Het MAVOMmate platform, een volledig nieuwe manier toegang tot kwaliteitsbewaking
Omschrijving: MAVOM Chemie introduceert in samenwerking met zijn partner CE-Mate in Q1-2019 de eerste versie van het MAVOMmate platform. Het MAVOMmate platform geeft MAVOM-klanten op een volledig nieuwe manier toegang tot kwaliteitsbewaking op maat, in combinatie met het Medimate Minilab®. MAVOM wil het met deze technologie mogelijk maken om op locatie in het voorbehandelingsbad, gehaltes chroom, zink, ijzer, aluminium en zirkonium, snel, nauwkeurig en betrouwbaar te bepalen. Het uitvoeren van de test is nadrukkelijk gebruikersvriendelijk. Eén druppel badvloeistof is voldoende om binnen enkele minuten het resultaat ter plekke beschikbaar te hebben.


Foto: MAVOM Chemie

Meer informatie:
www.weekvandeoppervlaktetechnologie.nl
www.vereniging-ion.nl
www.surfacecampus.nl


Vanaf 11 april 2018 is de inschrijving geopend voor de ION Borghardt Award 2018. De thema’s waar dit jaar de aandacht op gelegd wordt zijn:

  • Duurzaamheid
  • Ketenoptimalisatie
  • Innovatief bij markintroductie

Duurzaamheid
De branche staat voor duurzaamheid. We kijken dan naar 3 invalshoeken.

  • Duurzame productieprocessen
  • Duurzame bedrijven
  • Duurzame producten die de branche voortbrengt

Termen als circulaire economie, hergebruik van afvalstromen, milieu- en arbeidsveiligheid, energieconsumptiereductie en alternatieve energie zijn hierbij leidend.

Ketenoptimalisatie
Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel. Om het bedrijfsleven van Nederland concurrerend te houden moet de hele keten sterk zijn. Hier kan een toeleverancier, een laboratorium, maar ook een applicateur een belangrijke rol in spelen. Met andere woorden, wat doet een bedrijf om de ketenpartners te ontzorgen, de kwaliteit hoog, de traceerbaarheid goed en de kosten laag te houden.

Innovatief bij marktintroductie
Hoewel uiteraard ook ontwikkelprojecten zijn toegelaten, willen we hier vooral benadrukken dat onderzoek gevolgd moet worden door een marktintroductie en dus een reële markt moet bedienen. Immers het bedienen van een markt leidt tot omzet. En hier wil de jury graag zien dat er nieuwe wegen bewandeld worden. Dit kan zowel in productietechniek, alsook in product-marktcombinaties.

Criteria
Hoewel de aandacht dit jaar vooral op deze 3 onderwerpen wordt gelegd, is elke inzending met als uitgangspunt oppervlaktetechnologie, een potentiele kanshebber. Een aantal steekwoorden als hulpmiddel daarbij zijn:

  • People, Planet en Profit
  • Ketenoptimalisatie
  • Nieuw in de markt
  • Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
  • Innovatief
  • Energiebesparing
  • Ontzorgen van de klant
  • Marktpotentie
  • Arbeidshygiëne/veiligheid
  • Marktbelang; beantwoord dit een marktvraag
  • Duidelijkheid en begrijpbaarheid

Opgemerkt wordt dat veel bedrijven goede ideeën hebben en baanbrekend bezig zijn. Bescheidenheid blijkt regelmatig een reden te zijn om het betreffende voorbeeld niet in te dienen. Ten onrechte blijkt vaak. Daarom bij deze de oproep om ook voor uw gevoel niet zulke baanbrekende innovaties, toch in te sturen. Ook studenten worden nadrukkelijk uitgenodigd om hun innovatieve idee in te zenden.

Wat levert een ION Borghardt Award u op?
In de aankondigingen van de Week van de Oppervlaktetechnologie 2018 en de onderliggende evenementen zal aandacht worden besteed aan de ION Borghardt Award en de genomineerden. Tevens zullen de genomineerden tijdens het evenement in ’s-Hertogenbosch op het ION Borghardt Award plein (in het entreegebied van de SURFACE Campus en de ION CONGRES Campus) de inzending aan het publiek mogen tonen en zal aandacht worden besteed aan de genomineerden in de evenementcatalogus (Vakblad OT nummer 2018/07).

De winnaar ontvangt naast de Award, de eeuwige roem en de plaquette, ook media-aandacht in onder andere het Vakblad OT (Oppervlakte Technologie). Het betreft onder andere een groot redactioneel artikel waarin het belang van uw inzending wordt weergegeven.

Indien de studentenprijs uitgereikt wordt (dit ter beoordeling van de jury), is er voor de winnaar, naast de eeuwige roem en een plaquette, een geldprijs van € 500,- beschikbaar. Uiteraard zal ook over deze innovatie een artikel in het Vakblad OT een artikel verschijnen.

Inschrijving
De inschrijving sluit op vrijdag 14 september. De genomineerden worden op 19 oktober bekendgemaakt. De bekendmaking van de winnaar(s) en de prijsuitreiking is op dinsdag 13 november 2018 tijdens de openingsceremonie van de Week van de Oppervlaktetechnologie te ’s-Hertogenbosch.

Inschrijving kan via het digitale aanmeldingsformulier: https://fd8.formdesk.com/vom1/Aanmeldingsformulier_Borghardt_Award_2018

Jury 2018
De voorzitter van de Stichting Borghardt Fonds, dr.ir. Hans van der Weijde heeft de jury op 11 april 2018 tijdens de ION Dag voor de Ondernemer voorgesteld.

  • Juryvoorzitter: prof.dr.ir. Arjan Mol; Hoogleraar Corrosietechnologie en Elektrochemie aan de Faculteit Mechanical, Maritime and Materials Engineering (3mE) van de afdeling Materials Science and Engineering (MSE) van de TU Delft
  • Jurylid: ing. Carolien Nieuwland; Projectleider bij Rijkswaterstaat Steunpunt Conserveringskennis
  • Jurylid: dr. Ann Brash; Hoofd Technologie bij Tata Steel Colors

Winnaars
Winnaar 2016: AD Chemicals in partnership met Weert Groep
Winnaar 2014: Heras
Winnaar 2012: Steur Industrial Coating
Winnaar 2010: Technocladding 

Voor meer informatie kunt u terecht bij:
Vereniging ION
Mw. Yvette Henraat
030 – 630 03 90
henraat@vereniging-ion.nl